Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riječ stručnjaka
  • 01.06.2024. 14:00

Ishrana priplodnih junica: Kako na plodnost utiču kvalitet i količina hrane?

Preobilna ishrana junica može dovesti do pretjeranog nagomilavanja masti u vimenu i negativno utiče na razvoj žlijezdanog epitelijalnog tkiva vimena

Foto: Julijana Kuzmić
  • 133
  • 21
  • 0

Intenzivnost ishrane junica i visina ostvarenog dnevnog prirasta direktno utiče na profitabilnost proizvodnje, omogućujući uvođenje junica u priplod, teljenje i laktaciju u ranijem uzrastu i skraćujući na taj način period odgajivanja junica. Sa druge strane, preobilna ishrana junica može dovesti do pretjeranog nagomilavanja masti u vimenu i negativno utiče na razvoj žlijezdanog epitelijalnog tkiva vimena.

"Sve su to preduslovi za odgajanje zdravih, visokokvalitetnih junica, sa visokim potencijalom za proizvodnju mlijeka, ali uz prihvatljive troškove za gazdinstvo", kaže stručnjak za stočarstvo Dejan Obradović

Kako napominje, ciljevi su sljedeći:

  • dostizanje polne zrelosti prije 12 mjeseci starosti;
  • prvo osjemenjavanje sa 13-14 mjeseci;
  • prvo teljenje sa 22-24 mjeseca;
  • odgovarajući dnevni prirast.

Ishrana u prvoj godini 

Tjelesna masa u vrijeme prvog osjemenjavanja treba da bude 55 posto od maksimalne tjelesne mase životinje (oko 350 kg kod Holštajna), napominje ovaj stručnjak. Težina u vrijeme prvog teljenja treba da bude 85 do 90 posto od maksimalne tjelesne mase (600 do 620 kg kod Holštajna).

"Ishrana u prvoj godini života treba da bude takva da ne dođe do tovljenja grla kako se to ne bi negativno odrazilo na razvoj mliječne žlijezde. Šta će se od hraniva koristiti zavisi od godišnjeg doba kao i količine i kvaliteta kabastih hraniva."

Održivo stočarstvo u novoj eri - šta kaže globalno Udruženje u oblasti uzgoja i selekcije?

Ukoliko kabastih hraniva ima dovoljno i ako su dobrog kvaliteta mogu se davati po volji, a koncentrate ograničiti.

"Kada se koristi zelena masa, sijeno i silaža, može se koristiti i prekrupa zrnevlja žitarica sa dodatkom premiksa vitamina i minerala", savjetuje Obradović.

Oprez sa količinom hrane

Obrok za junice sa navršena četiri mjeseca života sastoji se od tri do četiri kilograma sijena i manje količine zelene hrane i silaže (do osam kg) i oko dva kilograma koncentrata po grlu dnevno.

"Kasnije se zelena hrana i silaža povećava na oko 12 kg, a koncentrat smanjuje na 1-1,5 kg dnevno. U periodu od devet do12 mjeseci sijeno se može još smanjiti (na 1-1,5 kg), zelena hrana ili silaža povećati na 13-15 kg , a koncentrat potpuno izostaviti ili davati od oko jedan kilogram dnevno."

Nakon prve godine ključna je kabasta hrana 

Nakon navršene jedne godine u ishrani junica koncentrat se može isključiti i ishrana se bazira isključivo na kvalitetnoj kabastoj hrani gdje se ona daje po volji. Na taj način obezbjeđuje se dnevni prirast od 600 do 750 grama.

"Ukoliko kabasta hrana nije kvalitetna ili je nema u dovoljnim količina u obrok se može uvesti i koncentrovana hrana i to do dva kilograma na dan. U tom periodu uz konzumiranje manjih količina koncentrata junice mogu da pojedu i oko 18 do 20 kg silaže i jedan do tri kilograma sijena", kaže on.

Poboljšati ishranu pred oplodnju

Kako bi oplodnja bila uspješna neophodno je poboljšati ishranu tri, četiri sedmice pred oplodnju i dvije do tri sedmice nakon oplodnje. Time se jače ispoljava estrus i generalno su bolji rezultati oplodnje.

"Nakon petog mjeseca steonosti rastu potrebe zbog intenzivnog razvoja ploda, a naročito dva do tri mjeseca pred teljenje i treba u tom periodu obaviti normiranje obroka. Pri kraju bremenitosti količina sijena se povećava, a količina sočne hrane smanjuje. Količina koncentrata se na dva do tri dana pred teljenje smanjuje na jedan do dva kilograma ili se potpuno ukida zavisno od brzine nalivanja i opšteg stanja vimena junica."

Dugovječnost muznih krava - iskustva i preporuke

Kako savjetuje ovaj stručnjak, na približno 24 sata pred teljenje junicama se daje samo manja količina sijena kako bi se smanjila popunjenost organa za varenje i tako olakšalo samo teljenje. Voda treba da bude stalno na raspolaganju. Poslije teljenja daje se topao napitak vode i mekinja, a zatim manja količina sijena.

"Narednih dana, ukoliko je teljenje prošlo bez problema i stanje vimena je zadovoljavajuće, postepeno se povećava količina sijena, sočne hrane i koncentrata do potpune normalizacije ishrane", zaključuje ovaj stručnjak.


Tagovi

Ishrana junica Količina hrane Ishrana pred teljenje Ciljevi ishrane Kvalitet ishrane Dejan Obradović


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".