Pretraga tekstova
Nakon odbijanja od mlijeka, proizvodne performanse jagnjadi zavise od kvaliteta biljne hrane, kao i obima njenog konzumiranja.
Nakon odbijanja od mlijeka (odlučivanja), proizvodne performanse jagnjadi zavise od kvaliteta biljne hrane, kao i obima njenog konzumiranja. Da bi se konzumiranje koncentrata pospješilo i izbjegao dodatni stres, ne bi trebalo mijenjati početni koncentrat sa smjesom za porast, nego je to potrebno činiti od jedne do dviije sedmice kasnije, savjetuje stručnjak Radosav Vujić te dodaje:
"Prelaz sa jednog na drugi koncentrat, takođe, obavljati postepeno, mješavinom prvo manjih, a zatim većih količina koncentrata sa prethodnim, tokom 7-14 dana prelaznog perioda. Sve to vrijeme, količina koncentrata se ne ograničava, već se daje po volji. Do koje će se dnevne količine dalje ići, zavisi od mogućnosti gazdinstva, kvaliteta voluminozne hrane, kondicije i kvaliteta jagnjadi".
Daljnje povećanje kod jagnjadi za priplod se obustavlja kada dnevno konzumiranje koncentrata dostigne 300 g po grlu. Povećane potrebe se podmiruju sa povećanim utroškom sijena ili paše. Prosječan dnevni prirast u ovom periodu bi trebao biti oko 200-250 g, a poslije toga se smanjuje.
Za priplodnu žensku jagnjad u uzrastu od pet do 12 mjeseci, u toku vegetacije, najbolja je paša. Ako je paša kvalitetna i ima je dovoljno, prihranjivanje sa koncentratima može potpuno izostati. Uz dobru ishranu, u ovom periodu se ostvaruje prosječan dnevni prirast od 150g-200 g. Ako je ishrana nedovoljna, tada se dobijaju grla manje tjelesne mase, plitkih i uskih grudi, kratkog trupa, visokih nogu, sa malom količinom vune koja je uvijek lošijeg kvaliteta.
Tagovi
Jagnjad Radosav Vujić Ishrana Odlučivanje Koncentrat Paša Odbijanje od mlijeka
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.