Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjenička ovca
  • 21.12.2020. 09:50
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Hobi pretvorio u posao, a njegovo životinjsko carstvo bogatije je za tri sjenička jagnjeta

Obzirom da nije zaposlen, hobi je proširio tako da mu je to sada zanimanje i glavni izvor prihoda. Uzgaja brojne vrste pa osim ovaca tu ima i mnogo živine, a takođe i rasnih koka, pataka, prepelica, ali i egzotičnih ptica.

Foto: Biljana Nenković (ilustracija)
  • 270
  • 27
  • 0

 Životinjsko carstvo prijedorskog uzgajivača, Mladena Goronjića, bogatije je za trojke koje je ojagnjila sjenička ovca. Kako kaže, ove godine već je ojagnjila blizance tako da sada sa malim trojkama, potomaka ima čak pet, što i nije tako česta pojava.

"Ove sjeničke ovce obično ojagnje dvojke, ali bude ponekad i trojki poput ovih, kod grla koja imaju dobru genetiku. U prosjeku se jagnje svakih devet mjeseci. Inače, njihova majka je mlada ovca. Prvo jagnjenje imala je u februaru ove godine, kada su na svijet došle dvojke. Sada smo dobili dvije ženke i jednog mužjaka, koji je već rezervisan za priplod krajem januara, kada napuni tri mjeseca", kaže Goronjić za Agroklub.

I pored pandemije, opstala prodaja jagnjadi

Ove ovce naš sagovornik nabavio je u Sjenici, odnosno na Pešterskoj visoravni. Baš zbog toga je, objašnjava, u pitanju otporna pasmina.

"Obzirom da je na Pešteru surova klima, životinje bez problema funkcionišu u takvim uslovima. Uz dobru ishranu, jagnjad u dobi od 90 dana budu teška oko 40kg", objašnjava Mladen.

 Trenutno ima dva ovna i petnaestak ovaca, kao i petnaestak ženki drugih rasa - slovenke, il de fransa i romanovske, koje ukršta se sjeničkim ovnovima.

Nevzad Kantarević: Isplati se uzgajati romanovske ovce jer su najplodnije

"Tada daju izuzetno kvalitetno potomstvo. Godišnji prosjek po jednoj ovci iznosi troje jagnjadi".

 Iako je pandemija virusa korona uticala na sve oblasti, Mladen kaže da ipak nije osujetila prodaju jaganjaca.

"U ovoj godini plasman je bio jako dobar, a većinu koju smo prodali završili su kao priplodne jedinke. Trenutno u ponudi imamo samo muška grla a cijena je 300 KM u dobi od tri mjeseca", ističe ovaj uzgajivač.

Povećana tražnja za prepeličjim jajima

Između ostalog, uzgaja i prepelice. Kaže da je zbog pandemije virusa korona primjetno povećanje potražnje za prepeličjim jajima, za koja se smatra da ojačavaju imunitet.

"Prepelice uzgajam od 1996 .godine. Njihova jaja pokazala su se dobra za liječenje mnogih bolesti i jačaju imunitet. Dobra su za regulisanje krvne slike, a najčešće se koriste za liječenje bronhitisa. U jesenjem i zimskom periodu pojačana je potražnja za njima, posebno sada kada se svi plaše za zdravlje zbog ovog virusa", navodi ovaj prijedorski zaljubljenik u životinje.

Aleksandar Sredanović: Uzgojem japanskih prepelica može se lijepo zaraditi

Mladen kaže da ne bi mogao da zamisli život bez ovog posla.

"Obzirom da nisam zaposlen, hobi sam proširio tako da mi je to trenutno zanimanje i glavni izvor prihoda moje porodice. Uzgajam brojne vrste pa osim ovaca tu ima i mnogo živine, a takođe i rasnih koka, pataka, prepelica, ali i egzotičnih ptica", priča nam Goronjić.

Kaže da voli sve životinje, ali da u njegovom srcu posebno mjesto zauzimaju psi, američki stafordski terijeri, koje uzgaja od 1999. godine. Naglašava da kupuje svu hranu za njih jer ništa ne sije zbog nedostatka zemlje. U prosjeku je potrebno oko 1.500 kilograma hrane, ali on već godinama ne odustaje od borbe za opstanak svog malog prijedorskog životinjskog carstva.


Tagovi

Uzgoj ovaca Sjenička ovca Mladen Goronjić Otporna pasmina Prepeličja jaja Kvalitetno potomstvo


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.