Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Romanovska ovca
  • 05.06.2018. 16:00

Nevzad Kantarević: Isplati se uzgajati romanovske ovce jer su najplodnije

Romanovska ovca se janji dva puta godišnje, a janjad, ako su za rasplod, prodaju se po cijeni 200 do 250 maraka. Otporna je na bolesti, uzgaja se u štali i vrlo je mirnog temperamenta.

Foto: Bigstockphoto/mironovm
  • 12.217
  • 364
  • 0

Nevzad Kantarević, 23-godišnjak iz Podzvizda danas ima 34 grla ovaca pasmine romanovska. Prije nekoliko godina otišao je raditi u Njemačku, no, kako kaže, shvatio je da nema što tražiti tamo jer što zaradi, to i potroši, pa se vratio i nastavio s poslom od kojega ima više koristi. Njegova se porodica oduvijek bavila uzgojem bosanske pramenke, a onda su se odlučili na romanovsku ovcu i to zbog njezinih pozitivnih karakteristika. 

Naime, radi se o vrlo plodnoj ovci koja se janji dva puta godišnje, a janjad, ako su za rasplod, prodaju se po cijeni 200 do 250 maraka. 

Prošli pola Bosne dok nisu našli čistokrvne ovce

Prije nego su se odlučili za uzgoj, puno su istraživali i, kako kaže Nevzad, prošli pola Bosne dok u Banjaluci na jednoj farmi nisu pronašli čistokrvnu romanovsku ovcu, navodi Radio Velika Kladuša.

"Uzeli smo tada deset janjaca starosne dobi od 2,5 do 3 mjeseca. Danas imamo 34 odrasla grla, a u međuvremenu je bilo i prodavanja rasplodnih grla. Ova je ovca namijenjena štalskom uzgoju, ne voli na ispašu, nije za terensku ishranu. Što se tiče hrane, zahtijeva malo bolju hranu, jer, što je bolja hrana, bolji su i rezultati", priča Nevzad Kantarević pojasnivši da se radi o vrlo plodnoj ovci koja se janji dva puta godišnje i u prosjeku daje 3,5 janjeta

Ističe da je otporna na sve bolesti kao što je šepavost, upala vimena. Dva puta godišnje se moraju šišati jer im je vuna gusta i ne podnose vrućinu jer ih iscrpljuje. 

Plaćali 350 KM po komadu

"Što se tiče janjaca, troje janjaca može hraniti jedna ovca, a ako ih je četvero, potrebno je prvih mjesec dana pomoći sa flašom. Janjci su također otporni. Na početku su crni sa malim repovima i imaju bijele tačke na glavi. Dok prelaze starosnu dob od tri mjeseca, prelaze u sivu boju. Inače su njezine karakteristike takve da ima kratak rep od 5 do 7 centimetara, uši blago uzdignute, ima bijelu mrlju na glavi, a dozvoljeno je još malo bijeloga na nogama", opisuje karakteristike ovce Nevzad Kantarević dodavši kako je zaista bilo teško pronaći ove ovce koje su tada plaćali 350 KM po komadu. Kaže kako je to tada bila visoka cijena, a oni svoju janjad za rasplod danas prodaju za 200 do 250 KM. 

Mesnatija nego druge pasmine

Osim za rasplod, janjad prodaju i za klanje. Nevzad kaže kako ova ovca ima jako sitnu kost pa je mesnatija nego druge pasmine. Također, nema intenzivan miris kao druga janjetina. 

U poslu mu pomažu otac i majka koja hrani ovce dok su on i otac na drugim poslovima. Kaže da nema puno brige oko ovih ovaca koje su vrlo mirne i dobrog temperamenta. U planu im je proširiti stado na 50 grla i proširiti objekt. 

"Isplati se uzgajati romanovsku ovcu jer od jedne ovce dobijete i po četvero janjadi godišnje, za razliku od pramenke koja se janji jednom godišnje i daje najviše dvoje janjadi", zaključuje Nevzad koji ima i najdražu ovcu. Kaže, ona je najstarije i u prvom janjenju je dala četiri janjeta, a u drugom tri. Upravo od te ovce ostavljaju potomke jer je genetika u ovčarstvu vrlo bitna. 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Romanovska ovca Nevzad Kantarević Bosanska pramenka Uzgoj ovaca Isplativost Cijena Genetika


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas