Pretraga tekstova
Borovnica uvijek ima stabilnu otkupnu cijenu. Evo prilike za proizvođače da čuju nove trendove u uzgoju!
U organizaciji poljoprivrednog klastera "GLS" (Gradiška-Laktaši-Srbac) i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u četvrtak, 22. maja 2025. godine, od 18:00 časova, u hotelu "Marriott" u Banjaluci, održaće se treći "Blueberry event".
Borovnica je, unazad nekoliko godina, najpopularnija voćarska kultura. Najviše zasada podiže se u sjevernom i sjevero-zapadnom dijelu Republike Srpske i trenutno je, prema procjenama nadležnih, pod ovom kulturom između 20 i 30 hektara.
Upravo je "Blueberry event" posvećen plantažnoj borovnici, kao visokooproduktivnoj i rentabilnoj voćarskoj kulturi, koja je u usponu, ne samo po podizanju zasada od strane proizvođačima, već i po globalnom trendu koji se ogleda u sve većoj potrošnji među stanovništvom, koje bira pravilnu ishranu.
Borovnica uvijek ima stabilnu otkupnu cijenu koja se kreće od osam pa do čak 18 maraka, početkom berbe. Ono što joj ide u prilog jeste da je, ako ne najzdravija, onda među najzdravijim voćarskim kulturama i da, čak i nakon zamrzavanja, ima dobru cijenu i ne gubi nutritivna svojstva.
Događaj će obraditi širok spektar različitih tema, počev od uzgoja, distribucije, plasmana i finansiranja proizvoda, pa sve do važnosti borovnice i ostalog voća u pravilnoj ishrani djece i odraslih. Značaj skupu i prisustvo domaćih i inostranih stručnjaka iz oblasti proizvodnje, digitalizacije u poljoprivredi, nutricionizma i ostalih oblasti.
O novim trendovima i održivim rješenjima u proizvodnji borovnice govoriće prof. dr Jadranka Milivojević, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a Strahinja Kukić, nutricionista iz Novog Sada, o tome zašto lokalno uzgojena hrana treba da bude izbor u prehrani.
Na skupu će učestvovati i proizvođači, osnivači mikro biznisa i brendova, kao i predstavnici nadležnih institucija.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Blueberry event Borovnica Jadranka Milivojević Strahinja Kukić Najviše zasada Otkupna cijena
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 1 tjedan
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 1 tjedan
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi