Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čista rijeka?
  • 25.10.2023. 11:00

Nakon pomora riba, inspektori utvrdili: Neretva bistra i nezagađena

Nema nikakvog zagađenja, i voda i riblji svijet u dobrom stanju, ocijenili su inspektori u odgovoru 20 dana od hitnog poziva za reagiranje.

Foto: CZS/Robert Oroz
  • 183
  • 36
  • 0

Zbog zamućenja vode i pomora ribe u Neretvi, nizvodno od gradilišta hidroelektrane Ulog, Centar za životnu sredinu zatražio je 28. septembra hitnu reakciju Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, koja je na teren izašla 16. oktobra. Krajem prošle sedmice stigao je i njihov odgovor u kojem je navedeno kako u rijeci nema nikakvog zagađenja, te da su i voda i riblji svijet u dobrom stanju.

Iz Centar podsjećaju kako se na dionici od nekoliko desetina kilometara nizvodno od HE Ulog, tokom nekoliko sedmica, jasno moglo vidjeti zamućenje. Podsjetimo, smaragdno zelena rijeka, koju odlikuje bogatstvo raznovrsnog životinjskog i biljnog svijeta, kao i endemskih vrsta riba, je duži period bila potpuno neprepoznatljiva.

Bijela ili smeđa 

Na lokacijama Ulog, Bjelimići i Glavatičevo, nekoliko sedmica Neretva je bila ili potpuno bijele ili potpuno smeđe boje. Mnoga udruženja, ali i lokalno stanovništvo, kao i mjesne zajednice su ukazivale na alarmantno stanje i problem zagađenja vode, te objavljivale sadržaj koji je ukazivao na ekološku katastrofu.

Neretva krajem septembra 2023. i prije zamućenja (Foto: Vladimir Topić/Amel Emrić)

"Međutim, nadležni inspektorat koji se na hitan zahtjev za izlaskom na teren oglasio nakon nekoliko sedmica, konstatirao je da je s Neretvom sve u redu, tačnije da vodotok nije zamućen i da je voda izuzetne čistoće", saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Dodatno, kako navode, nadležni inspektori su obišli radove na gradilištu za buduću hidroelektranu Ulog i zaključili da ta elektrana ne narušava vodotok i da uredno i u skladu sa svim dozvolama obavlja svoje građevinske radove.

Bitka za Neretvu: Stanje je katastrofalno, ribe iskaču iz vode

"Porazna je činjenica da je po upućivanju dopisa inspekcijskim organima za ovako hitan slučaj trebalo 20 dana za odgovor, ali i izlazak na teren. Posebno je porazno što se u svojim konstatacijama na kvalitet vode, vodni inspektor oslanja na metodu vizuelnog pregleda vodotoka", rekao je Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.

Prva klasa vode

Neretva se odlikuje prvom klasom vode u čitavom svom gornjem toku. Poznato je da je svi koji žive ili dolaze na ovu rijeku piju vodu iz njenog korita na čitavoj ovoj dionici. Izvorište je na području opštine Gacko, a zatim joj se tok pruža kroz općine Kalinovik i Konjic. Upravo na ovoj dionici od izvorišta do Konjica, koja je duga 90 kilometara, rijeka Neretva i područje oko nje, predstavlja jedno od najvrjednijih područja u Bosni i Hercegovini.

Gradilište za mašinsku zgradu buduće HE (Foto: CZS/Robert Oroz)

"Situacija na nizvodnom dijelu vodotoka koji administrativno pripada Općini Konjic, gotovo je identična sa stanjem uzvodno. Nadležna Federalna vodna inspekcija se nije čak potrudila ni da posjeti mjesto zagađenja, nego je izvršila nadzor dvadesetak kilometara nizvodno, uz izvještaj da se radi o ‘običnom’ zamućenju vodotoka bez posljedica po životnu sredinu", kazao je Amir Variščić iz organizacije Zeleni Neretva iz Konjica.

Dodao je da su nažalost, posljedice daleko ozbiljnije i opasnije od trenutnih, i ne odnose se samo na ekološke i ekonomske (turizam) negativne uticaje, nego se radi i o sigurnosnoj prijetnji imajući u vidu da se HE Ulog gradi na izrazito trusnom tlu.


Tagovi

Neretva Zagađenje rijeke Pomor ribe Hidroelektrana Centar za životnu sredinu Vladimir Topić Amir Variščić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Primjer kako ne treba! Uskoro na AK čitajte kako treba držati stariju telad...
Foto: Miljan Erbez