Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita strnih žita
  • 17.02.2024. 10:30

Primjetan ljulj u žitima, treba li ga već suzbijati i čime?

Visoke temperature izmamile su ratare u polje, ali treba biti oprezan. Evo nekoliko preporuka kada djelovati i spriječiti moguće greške!

Foto: Danijela Plavšić
  • 285
  • 53
  • 1

Ratari su tokom pregledanja svojih usjeva ozimih kultura na parcelama uočili mnogobrojno prisustvo korova i to onih s kojim se najteže bore zadnjih 10-tak godina. Ranije je u usjevima strnih žita dominiralo prisustvo isključivo širokolisnih korova koje je bilo lako suzbiti čak i sa jednim tretmanom.

Međutim, posljednjih godina to više nije slučaj. Ratari sada muku muče i ogromne probleme imaju pri suzbijanju uskolisnih korova u ozimoj pšenici, ječmu i zobi.  Problem je više izražen što je na tržištu sve manji broj aktivnih materija, odnosno pesticida, koji su registrovani za ovu namjenu. Za zob nema niti jedne aktivne materije, tj. pesticida koji je registrovan, odnosno dozvoljen za upotrebu, a da dobro djeluje na uskolisne korove.

Herbicidi osjetljivi na temperature

Klimatske promjene, blage zime, bez snježnog pokrivača, te sjetva merkantile i drugi faktori doveli su  do ovakvog problema da se korov razmnoži. Toplo vrijeme izmamilo je ratare da obiđu svoje parcele i da se odluče na prvi tretman herbicidima. Treba biti posebno oprezan jer su herbicidi veoma osjetljivi na niske i dnevne i noćne temperature obratite pažnju da vas visoke dnevne temperature ne zavaraju jer se noću ipak spuštaju ispod pet stepeni, a negdje i spod 0oC.

Uticaj niske temperature na herbicidni tretman može dovesti do fitotoksičnosti na biljkama, koje može izazvati potpuno ili djelimično propadanje, a što će uticati na djelimično smanjenje prinosa. Oni iskusniji, koji su se već na ovaj način opekli sačekat će još neko vrijeme, bar 10 do 20 dana.

Ratari u dilemi

Ratar Srđan Kuzmanović ispričao nam je kako je jedne godine tretiravši vrlo rano pšenicu herbicidom koji djeluje na širokolisne korove. Htio je da rasporedi vrijeme da mu u periodu proljetnih radova ostane više vremena za druge sezonske poslove, međutim, niske noćne temeperature izazvale su fitotoksičnost na pšenici te nije imao očekivani prinos. Iako  dnevne temperature dostižu i 19-ti podiok, budite oprezni kod noćnih temperatura pa tek onda izvršite tretiranje.

Stanimir Pejin iz Grbavice kod Brčkog pregledavši svoje parcele zasijane ječmom u velikoj je dilemi šta uraditi, ljulj zahvata usjev i ako visoke temperature potraju nadmašiće ječam, planira ipak sa rizikom da uđe u parcele koje su ocijedite i istretira pojedine njive.

Šta koristiti i koliko dozirati?

Axial 50 EC je jedan od vrhunskih herbicida na bazi aktivne materije pinoksaden u količini 50 g/l. To je kontaktno sistemični herbicid koji se primjenjuje u ozimoj pšenici i ozimom ječmu za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova kada usjev ima od dva lista do najkasnije pojave zastavičara (od fenofaze 12 do 39 BBCH/ZCK skale). U sebi sadrži okvašivač pa ga posebno ne treba dodavati, a to mu osigurava visok učinak na uskolisne korove u žitaricama kao što su: slakoperka, ljuljevi, divlja zob, mišiji repak. 

Djeluje preko lista, te se primjenjuje nakon nicanja korova u dozi od 0,6 do 0,8 l/ha, a po nekim preporukama doza može ići i do 1,2 l/ha, ako je zakorovljenost parcele veoma  izražena uz utrošak vode od 150 - 400 l vode po hektaru zavisno od gustoće usjeva kada korovi imaju tri lista pa do prvog koljenca. Ako na parceli imamo veliku brojnost divlje zobi preporučuje se tretman sa većom dozom ili još bolje tretman odraditi u split aplikaciji (u dvije polovične doze) imajući u vidu da divlja zob niče u dužem vremenskom periodu, dakle ne nikne sva odjednom.

Pratite i noćne temperature

Preporuka je da se svi herbicidi primjene na temperaturama izanad 15 stepeni Celzijusa, a noćne da ne budu niže od 8 stepeni ili za pojedine ne niže od 0oC.

Jedan od novijih herbicida za suzbijanje svih uskolisnih i nekih širokolisnih korova  je i Pallas 75 WG u ozimoj pšenici, ozimoj raži i ozimom tritikaleu. To je selektivni sistemični herbicid na bazi aktivne materije piroksulam 75 g/kg, ima dobar učinak. Već nakon nekoliko sati primjene prestaje razvoj korova, a što se može uočiti nakon par dana. Korov ga usvaja istovremeno i preko lista i preko korijena, već jedan sat nakon primjene otporan je na ispiranje padavina. Veoma je kompatibilan pa se može miješati sa drugim herbicidima, insekticidima i folijarnim đubrivima, ali ne i sa regulatorima rasta. Nema ograničenja u smislu plodoreda.

Lijepo vrijeme idealno je za djelovati protiv korova i iskoristiti prednosti herbicida Alister new, kako bi se odradila pravovremena zaštita od korova prednost ranog djelovanja je što poslove rasterećujete u proljeće. Ovaj sistemični herbicid za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i jednogodišnjih širokolisnih korova koristi se u dozi od 1 l/ha, ima više aktivnih materija što mu osigurava učinak, a to su: diflufenikan 120 g/l, jodosulfuron 7,5 g/l, mezosulfuron 9 g/l i mefenpir 27 g/l. Primjenjuje se u ozimoj  pšenici kada ona ima 3 razvijena lista do završetka busanja u ( faza BBCH 13-29) uz utrošak vode od 200 do 400 l/ha.

Jedan od često primjenjivanih pesticida je i Hussar OD, sistemični herbicid namijenjen za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih te nekih jednogodišnjih  uskolisnih korova u žitaricama, ozimom ječmu i ozimoj pšenici. Sastoji se od dvije aktivne materije: jodosulfuron 100 g/l I mefenpir-dietil 300 g/l. Primjenjuje se u količini od 0,1 l/ha, koliko mu je i pakovanje uz utrošak vode od 200 do 300 l/ha kad usjev ima razvijena tri lista do vidljivog drugog koljenca (BBCH 13-32).

Kada se govori o suzbijanju korova u strnim žitima bitno je napomenuti da se ti tretmani odrade pravovremeno, a u tome se najviše griješi. Kada izmaknu optimalne faze primjene, umanjuje se učinak zaštite, samim tim poskupljuje proizvodnja, pokušavajući problem riješiti primjenom i drugih sredstava.

Štete su mnogobrojne

Na prisustvo i jačinu nicanja korovskih vrsta bitno utiču: način predsjetvene pripreme zemljišta, rokovi sjetve, te klimatske promjene. Blage zime pogoduju razvoju korovskih vrsta zbog toga je njegovo suzbijanje u proljeće otežano. Iznad prosječni topli vremenski uslovi pogoduju rastu i razvoju ozimih kultura, ali i korova.

Štete koje nanose korovi u žitaricama su mnogobrojne:

  • oduzima hranjiva, vlagu, svjetlost i prostor (zasjenjuje biljku),
  • u zakorovljenom usjevu opasnost od polijeganja je veća,
  • može se očekivati veći napad biljnih bolesti i štetočina,
  • usijev kasnije sazrijeva i na posljetku žetva je otežana,
  • znatno umanjuje prinos,
  • zrno gubi na kvalitetu sa primjesama korovskih vrsta što znatno utiče na nižu otkupnu cijenu i takvo merkantilno zrno stoka nerado konzumira.

Fotoprilog


Tagovi

Korovi u ozimim usjevima Ljulj Širokolisni korov Uskolisni korov Suzbijanje korova


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.