Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mahunarke
  • 27.03.2019. 16:00

Preporuke za uzgoj jarih leguminoza

Mahunarke se uglavnom uzgajaju u cilju obezbjeđivanja dovoljno stočne hrane na gazdinstvu i ostvarivanja sigurnih i kvalitetnih prinosa zelene mase, krme i naravno zrna.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.582
  • 20
  • 0

Radi obezbjeđivanja dovoljno stočne hrane na gazdinstvu i ostvarivanja sigurnih i kvalitetnih prinosa stručnjaci preporučuju poljoprivrednicima da sieju jare leguminoze, a prije svih stočni grašak i grahoricu. Prema riječima diplomiranog inženjera poljoprivrede Radojke Nikolić jare leguminoze treba sijati krajem do sredine marta u zavisnosti od vremenskih uslova i stanja vlažnosti zemljišta. No, na našim područjima moguće je još uvijek ih posijati s obzirom na vremenske prilike. 

Grašku je neophodan potporni usjev

Stočni grašak je jednogodišnja biljka. On se sije gustoredno i to 150 kg/ha sjemena plus 30 kg/ha zobi. Nikolićeva napominje da je veoma važno da se ispoštuje ta sjetvena norma da bi se dobio usjev dobre gustoće. Ona dodaje da se prvo sije grašak, a onda se upravo na pravac redova posije zob koji služi kao potporni usjev. Ukoliko je riječ o proteinskim sortama, nižeg stabla, one se ne siju sa združenim usjevom. Grašak, s druge strane ima veliko, teško stablo dobro obraslo lišćem, tako da mu je neophodan potporni usjev (zob, ječam ili pšenica).

Stočni grašak obogaćuje zemljište azotom

Stočni grašak uspijeva na svim zemljištima. Nakon njegovog uzgoja u zemljištu ostaje 150 kilograma azota po hektaru, a to je vrlo bitno za uz narednog usjeva koji će se manje prihranjivati azotnim đubrivima. Ukoliko postoje uslovi za navodnjavanje, poslije tih kultura se mogu sijati i drugi naknadni usjevi poput ranih hibrida kukuruza.

Važnost zelene gnojidbe u poljoprivrednoj proizvodnji

Grašak daje veliku vegetativnu masu

Ta leguminoza se koristi kao zelena masa (u svježem stanju), kao silaža ili se uzima njeno zrno. Takođe, postoje i sorte koje se uzgajaju samo za krmu, zatim sorte kombinovanih svojstava (za zrno i za krmu), te sorte isključivo namijenjene za zrno. Grašak daje veliku vegetativnu masu - odličnog kvaliteta. Zrno graška je izuzetno kvalitetno, sa 25% proteina. Ono može direkto da se melje i dodaje drugoj koncentrovanoj hrani kao zamjena za sojinu sačmu uz napomenu da se ne mora termički obrađivati.

Dukat i partner najzahvalnije sorte proteinskog graška

Kada je riječ o proteinskom grašku, Radojka Nikolić izdvaja sorte: dukat u partner. Dukat je visokorodna sorta, ali je takođe ta sorta i determinantna (50-70 cm). Formira 8-12 mahuna i može da da prosječan prinos 4-5 t/ha. Sadržaj proteina kod njega je do 25 %, a mahune se nalaze u vršnom dijelu stabla, pa je sazrijevanje ujednačeno, žetva lakša, a gubici smanjeni. Sorta partner daje prosječan prinos 4,5-5,5 t/ha. Dužina vegetacije iznosi 80-85 dana, a stablo može da dostigne visinu 50-70 cm.

Koze vole raznovrsnu, svježu i kvalitetnu hranu

NS junior stočni grašak kombinovanih osobina

Postoji takođe i stočni grašak kombinovanih osobina, kao što je sorta NS junior. Ona se upotrebljava kombinovano za krmu i za zrno. Dostiže visinu 125-145 cm sa visokim udjelom lista u ukupnoj masi. Kosidba se obavlja u vrijeme cvjetanja i formiranja prvih mahuna jer tada obezbjeđuje 40-50 tona krme po hektaru. Ima genetski potencijal za prinos zrna oko 5 t/ha i sadržaj sirovih proteina do 28 %, a treba spomenuti i da je to najrasprostranjenija sorta stočnog graška.

Jara grahorica dobro podnosi različita zemljišta i slabiju agrotehniku

Jara grahorica se sije, takođe, u rano proljeće u količini 120 kg/ha sjemena i 30 kg/ha zobi. Ona dobro podnosi različita zemljišta i slabiju agrotehniku. Кoristi se u zelenom stanju, te kao sijeno i silaža. Veoma je prinosna jer daje 30 t/ha izuzetno kvalitetne krme. Sorta Novi Beograd je namijenjena za proizvodnju zelene mase, sijena, silaže i sjenaže. Ona se uzgaja u smjesi sa potpornim usjevom-zobi. Prinos zelene mase iznosi 40-50 t/ha, dok je prinos sijena 8-10 t/ha, a odlikuje se odličnim kvalitetom krme za preživare.


Tagovi

Uzgoj grahorica Uzgoj stočnog graška Uzgoj mahunarke Uzgoj leguminoze Radojka Nikolić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]