Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inokulacija soje
  • 16.11.2023. 10:30

Inokulacija soje i mjere popravke tla za efikasnije obezbjeđivanje azotom

Primjenom nekih krečnih materijala u prvoj godini prinos soje je povećan i za dvije tone po hektaru.

Foto: Carmeuse
  • 128
  • 7
  • 0

Soja, Glycine max (L.) Merrill, je jedna od najznačajnijih proteinskih biljnih vrsta i uljarica u svijetu. U simbiozi s bakterijama Bradyrhizobium japonicum fiksira atmosferski azot i prevodi ga u amonijačni oblik pristupačan biljci. Kako bi se postigao veći broj kvržica na korijenu biljke unutar kojih se razvijaju bakterije, inokulacija sjemena soje prije sjetve je obavezna agrotehnička mjera.

Tako se, kako navodi savjetodavac Iskra Arapović iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS, osigurava veći inicijalni inokulum u zemljištu, poboljšava nodulacija, vitalnost i prinos biljaka, kvalitet zrna i biološka aktivnost zemljišta.

Ključ kvaliteta

Pored toga što sam proces inokulacije treba obaviti pravilno, imajući u vidu da su bakterije živi organizmi, treba imati u vidu i značajne razlike među proizvodima koji se koriste za inokulaciju. Pojedini inokulanti koriste iste ili slične sojeve rizobijuma.

"Ono što je svakako ključno za kvalitet je gustina rizobijuma, dakle koliko bakterija po gramu je prisutno nakon proizvodnje, koliko preživi do isporuke te koliko ih je zaista na soji kada dođe u kontakt sa zemljištem", pojašnjava Arapović..

Kod nas na tržištu prisutni su različiti preparati koji kombinuju simbiozne azotofiksatore, tečne nosače koji obezbjeđuju duže preživljavanje bakterija na sjemenu nakon inokulacije i materije koje pospješuju klijanje sjemena, dužinu korijena i nadzemnog dijela biljke, kao i uspješnije uspostavljanje simbioze između same biljke i azotofiksatora.

Rezultati ogleda

U sjevernom dijelu Republike Srpske većina zemljišta je kisela, što je ograničavajući faktor u ostvarivanju visokog prinosa soje. Na Poljoprivrednom institutu RS Banja Luka se, u okviru programa "Donau Soja", već drugu godinu zaredom realizuju ogledi sa inokulantima. U ovim ogledima dvokomponentni inokulanti su dali bolje rezultate i to 25 do 30 posto veći prinos i za četiri posto veći sadržaj proteina u sjemenu u odnosu na primjenu klasičnih inokulanata.

"Poznato je da kiselost zemljišta, pH niži od 5,5, utiče na uspješnost inokulacije i smanjenu aktivnost kvržičnih bakterija. Zbog toga je popravka zemljišta jedna od efikasnih mjera za povećanje prinosa soje", ističe savjetodavac.

Rješenje za kisela tla: Koje kalcijevo gnojivo odabrati?

U saradnji sa belgijskom kompanijom "Carmeuse", Poljoprivredni institut je započeo ove godine sa realizacijom novog ogleda sa različitim krečnim materijalima. Primjenom nekih krečnih materijala u prvoj godini prinos soje je povećan i za dvije tone po hektaru.


Tagovi

Proizvodnja soje Inokulacija soje Kiselost tla Poboljšanje zemljišta Azot Azotofiksatori Iskra Arapović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.