Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • duvan
  • 08.07.2021. 12:00

Domaća proizvodnja duvana na ivici propasti, u najavi protesti uzgajivača?

Ranijih godina na području BiH proizvodilo se više od osam hiljada tona duvana, a u 2021. ta proizvodnja pašće ispod 500 tona !?

Foto: Zlatko Markovinović
  • 77
  • 70
  • 0

Poljoprivredni proizvođači slažu se da ukoliko u nekom skorijem periodu nadležni ne riješe pitanje naplate poreza, proizvodnja duvana - jedina organizovana u našoj zemlji, nije više moguća, a upitan je i otkup ovogodišnjeg roda. 

Kako tvrde uzgajivači, UIO im obračunava porez po osnovu pretpostavljene proizvodnje i poreza na neotkupljeni duvan, a iz Uprave pojašnjavaju da svaki korisnik ima pravo da se žali i da su inspektori u svakom pojedinačnom slučaju naknadno utvrdili obavezu PDV-a, gdje je za to bilo potrebe, navodi RTRS.

Prema riječima organizatora proizvodnje duvana, širom Bosne i Hercegovine, Uprava za indirektno oporezivanje nametnula im je osnovice za obračun PDV-a, zasnovane na količini sjemena i sadnog materijala koji oni predaju proizvođačima. Pri tom, ne uzimaju se u obzir vremenski uslovi niti ostali parametri koji direktno utiču na uzgoj i to je ono što je ovu proizvodnju i poljoprivrednike dovelo do propasti

Ovogodišnja proizvodnja ispod 500 tona !?

Iz preduzeća AD "Duvan", iz Bijeljine kažu da nisu u mogućnosti da odrade otkup duvana jer nemaju sredstva da isplate ljudima za predate usjeve.

Kako pišu Novosti i proizvođači i organizatori zatražiće pomoć od ombudsmena za ljudska prava jer je ovakvim postupcima ugrožena egzistencija brojnih porodica u Bosni i Hercegovini. 

"Godinama ukazujemo na probleme u duvanskoj industriji, koji su izazvani katastrofalnom podsticajnom politikom, lošim radom inspekcijskih organa u oba entiteta, kao i izmišljanjem dodatnih osnova za obračun PDV od Uprave za indirektno oporezivanje", napomenuo je Ignjo Babić, iz gradačačkog "Duvana", ocjenjujući da sve ono što raniji sistemi nisu uspjeli, uradila je Uprava za indirektno oporezivanje BiH i na takav način zadala veliki udarac domaćoj proizvodnji duvana. 

Ranijih godina na području BiH proizvodilo se više od osam hiljada tona pomenute kulture, a u 2021. ta proizvodnja pašće ispod 500 tona, upozoravaju iz bijeljinskog "Duvana". 

Suša dodatno opteretila uzgajivače duvana

Pored svega, uslijed sušnog perioda, ovogodišnji rod je itekako upitan. "Prva berba, takozvani podbir duvana, zbog suše već kasni neke dvije sedmice i već sada je jasno da će prinos biti znatno umanjen, ako biljke uopšte i prežive", ističe uzgajivač, Drago Đokić, dodajući da nemaju mogućnost navodnjavanja, tek neki proizvođači iz ravničarskih dijelova zemlje pa tako pokušavaju improvizovanim zalijevanjem spasiti ono što je moguće. 

Domaći poljoprivrednici očekuju da resorna ministarstva, kako u RS tako i u FBiH, preduzmu odgovarajuće mjere da bi se sačuvala proizvodnja od koje prihode ima više stotina porodica inače će biti primorani da svoja prava potraže i pred drugim institucijama. 

Hoće li opstati uzgoj duvana? Proizvođače zadesile nedaće

Podsjetimo, stanje u duvanskoj industriji nije bilo sjajno ni prije dvije godine kada se postavilo pitanje opstanka proizvođača na području Opštine Šmac. 

"Zadesile su nas nedaće, pad proizvodnje posebno u Semberiji, gdje su zbog suše, slabog kvaliteta i malog prinosa količine predatog duvana veoma smanjene. U Posavini je to nešto bolje, ali, inače, količine za otkup su male", rekao je svojevremeno Maksim Petrović, direktor PZ "Obudovac" i dodao da je prinos u 2019. godini pao na oko tonu po hektaru.


Tagovi

Proizvodnja duvana Uzgajvači duvana Otkup duvana Prinosi duvana Propast proizvodnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁