Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 31.05.2022. 18:00

Cijene žitarica: Turbulencije na tržištu se nastavljaju

Promjene vremenskih uslova, politički pregovori i druga dešavanja su rezltirali naglim skokovima i padovima cijena koje su i dalje visoke.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 82
  • 6
  • 0

U protekloj sedmici cijene žitarica su ostale visoke, a na tržištu se dešavale skokovi te promjene rasta i pada. 

I dalje su razlozi suša i toplinski val koji je zahvatio žitorodna područja, a rekordan rast je usporila vijest da bi Rusija, koja očekuje rekordnu žetvu, mogla dozvoliti i izvoz žitarica iz Ukrajine.

No, očekivanja su da će se turbulencije na tržištu nastaviti. Trenutno svaka vijest o promjenama vezanim za ovu vrstu robe izaziva promjenu. Prije dvije sedmice cijene pšenice su skočile na 444 eura, a ona iz novog roda je u petak (27. maja) trgovana za 415 eura po toni.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Na berzama u SAD nije bilo trgovanja zbog državnog praznika, navodi  Agrarheute

Rusija, Ukrajina i žitarice

Ove dvije zemlje proizvode oko trećine svjetske pšenice. S jedne strane se Ukrajina, koja je glavni izvoznik, suočava s punim skladištima, blokadom izvoza, ali i proizvodnje. Rusija je s druge strane pod sankcijama i ne može žitarice prodati bez teškoća vezanih za finansijski i logistički sektor.

Međunarodne organizacije strahuju od ozbiljne krize koja će pogoditi siromašnije zemlje Afrike i Bliskog istoka.

Kiša je donijela olakšanje (Foto: R.Vojnović)

U svjetlu pregovora s Rusijom i otvaranja crnomorskih luka, zbog ponovnog izvoza ukrajinskog žita, svijet je u očekivanju mogućeg diplomatskog dogovora.

Na koju će stranu 22 miliona tona ukrajinskih žitarica - preko Bjelorusije ili Turske?

Posljedica nedostatka, posebno pšenice, je globalni zaštitni refleks. Države su odlučile da zaštite domaće tržište ograničavanjem trgovine određenim osnovnim životnim namirnicama kao što su žitarice, ulje, brašno. Svi pokušavaju nadopuniti zalihe, ali su vrijednosti na svjetskom tržištu toliko visoke da je uvoz za mnoge zemlje nedostupan.

Politički pregovori se nastavljaju, a Rusija je pokazala spremnost da odblokira crnomorske luke u zamjenu za smanjenje sankcija i omogućavanje trgovanja, prvenstveno poljoprivrednim proizvodima i đubrivima.

Suša - veliki problem

Vreli talas i nedostatak vlage u zemljištu pogađa Indiju i Francusku. Indija je drugi po veličini proizvođač pšenice na svijetu. Nakon vrelog talasa i predviđanja smanjenog uroda proglasila je zabranu njenog izvoza, ali je poslije dozvoljen za ugovorene količine. To je dovelo do naglog skoka, a zatim do pada njenih cijena na svjetskom tržištu.

Usjevi u Francuskoj su takođe bili izloženi visokim temperaturama i nedostatku vlage u zemljištu. Kiša koja je pala donijela je olakšanje, ali se i dalje najavljuje sušan period i vrućina.

Urod je pod velikim uticajem vremenskih prilika. Kina i Brazil su sklopile sporazum kojim se odobrava uvoz brazilskog kukuruza.


Tagovi

Tržište žitarica Žitarice Cijena žitarica Cijena pšenice Prehrambena kriza Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.