Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 30.07.2022. 18:00

Cijene uljane repice naglo porasle

Suša, visoka temperatura, visoke cijene energenata su rezulirale poskupljenjem uljarica

Foto: Depositphotos/masterwilu
  • 90
  • 14
  • 0

Nije niti deset dana prošlo od pada cijena uljane repice, da bi tržište opet zabilježio veliki rast vrijednosti uljarica.

Razlog naglog skoka je ne samo cijena repice i soje, nego i palminog ulja te ponovnog rasta cijena u energetskom sektoru, navodi Agrarheute.

Naime, cijene uljane repice na evropskom fjučers tržištu su veće za 22 eura po toni i sada iznose 664 eura po toni. Novembarski ugovori su porasli za 24 eura na 667,50 €/t, a porasle su i za soju i palmino ulje.

Također, evropske cijene gasa porasle su na 300 eura po MWH zbog najavljenog smanjena isporuke gasovodom Sjeverni tok. Istovremeno su porasle za sirovu naftu u Evropi i SAD, što je uticalo na tržište biljnih ulja.

Visoke temperature umanjile prinose

U SAD su nepovoljne vremenske prilike umanjile prinos soje i kukuruza. Prognostičari ne očekuju dobar urod te su smanjili očekivanja kada su u pitanju obje kulture. Suša i nedostatak vlage negativno djeluju na oprašivanje kukuruza i razvoj zrna u mahunama soje. Avgustovski ugovor za soju porastao je za 59 centi na 15,80 dolara po bušelu, što je preračunato u evropske mjere 15,47 eura za 27,2154 kg soje, odnosno 572 eura za tonu.

[Tržište] Ispravljene netočne cijene soje iliti što su to bušeli

Trenutna cijena soje je preko 16 dolara po bušelu.

Veća zainteresovanost kineskih kupaca uticala je na rast cijene palminog ulja na berzi u Kuala Lumpuru.

Evropa uvezla više uljane repice

U Francuskoj je žetva uljane repice procijenjena na 4 miliona tona, u poređenju sa skoro 3,3 miliona tona u 2021. godine. Nastavlja se uvoz iz Australije.

Prema podacima Evropske komisije u prve tri sedmice nove marketinške godine evropski obim uvoza te uljarice iznosio je 380.000 tona, što je povećanje od 127.000 tu odnosu na prethodnu godinu. Najveći dobavljač je Australija sa 316.000 t, zatim Kanada sa 30.000 t i Ukrajina sa 17.000 t.

Kretanje cijena uljane repice na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište > Uljana repica

Njemačka je najveći kupac sa 116.000 t, a slijede je Francuska sa 87.000 t i Holandija sa 82.000 t. Očekuje se da će tržište i dalje biti pod utjecajem straha od recesije i pada potrošnje biogoriva. Nizak vodostaj na Rajni uzrokuje stalne logističke probleme u Njemačkoj i takođe djeluje na cijene.


Tagovi

Cijene uljarica Cijena uljane repice Cijena soje Tržište uljarica Berza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Koliko hrane smo pojeli u 2021. godini?