Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 01.05.2022. 07:30

Cijene stočnog i pivskog ječma skoro izjednačene

Nema uvoza iz Ukrajine i Rusije, a ječmom se pokušava nadomjestiti nedostatak kukuruza i stočne pšenice

Foto: Depositphoto/Vynikal
  • 127
  • 11
  • 0

Na tržištu ječma dešavaju se neočekivane promjene. Naime, cijene za stočni su malo ispod 400 eura. Konkretno, trenutno je cijena u hamburškoj luci od 385 do 390 eura po toni. U francuskoj luci Rouen dobavljačima se za tonu nudi 398 eura, navodi Agrarheute

Nova žetva 2022. trenutno kotira na 357 eura po toni u Rouenu i 340 eura po toni u Hamburgu. Više cijene u francuskoj luci su zbog izvoza u Kinu što nedostaje onoj u Hamburgu. Inače, Kina je najveći kupac ječma iz Evrope, posebno Francuske, s oko 2,6 miliona tona.

Stočni ječam nije postigao visoku cijenu samo u izvozu već i na tržištima mnogih EU zemalja. Industrija stočne hrane mora nadomjestiti nestašicu iz Ukrajine i Rusije. Drugi problem je što se pokušava kompenzirati nedostatak kukuruza i preskupe stočne pšenice koja trenutno košta 436 eura po toni u luci Hamburg.

Cijene ječma i drugih stočnih žitarica bi bio i veći da nije došlo do eutanaziranja peradi, posebno u Francuskoj, zbog širenja ptičjeg gripa što je izazvalo smanjenje potražnje.

Nema žitarica iz Ukrajine i Rusije

Znamo da su Ukrajina i Rusija najveći izvoznici stočnih žitarica: kukuruza, pšenice i ječma. U tekućoj sezoni je preko ukrajinskih luka prevezeno skoro šest miliona tona stočnog ječma.

Unutar EU najveću proizvodnju imaju Francuska, Njemačka i Rumunija. Onaj iz baltičkih zemalja se prodaje trećim državama.

Australija ili Argentina svoj prodaju u Aziji, dok Kanada snabdijeva američko tržište.

Predviđa se da će Evropa manje izvesti stočnog ječma koji će poslužiti kao zamjena za kukuruz iz Ukrajine. U svojoj prvoj prognozi za novu sezonu 2022/23. Evropska Komisija predviđa da će potrošnja stočne hrane i izvoz ječma porasti jer se očekuje veća žetva te žitarice.

Ječam umjesto ukrajinskog kukuruza (Foto: M. Popić)

Šta se dešava s pivarskim?

Ni tržište pivarskog ječma ne zaostaje po rastu cijena. U martu su veleprodajne cijene u jugozapadnoj Njemačkoj iznosile 415 eura po toni. To je samo 30 eura više nego za stočni. Rast se nastavio i u aprilu kada je dostignuto 425 €/t. Predviđa se da će cijene za novu žetvu biti do 60 eura niže.

U francuskom trgovačkom centru Creil-u prošlogodišnji pivarski se nudi po cijeni od oko 430 €/t, a predviđena cijena za novu žetvu je 395 eura. Njegove su cjenovne vrijednosti trenutno na rekordnom nivou, a premija u odnosu na stočni je u posljednje vrijeme značajno smanjena.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Dakle, doba kada je pivarski ječam koštao mnogo više od stočnog je iza nas.

U svojoj trenutnoj prognozi, Raiffeisenverband (DRV) očekuje novu žetvu za oko 15 posto veću nego 2021. godine. U najboljem slučaju jedan miliona tona bi trebalo da bude pivarski ječam. No, njemačkim proizvođačima piva je neophodno 1,5 miliona tona.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena ječma Stočni ječam Pivarski ječam Rekord Cijene


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Dobar konj ima sto mana, loš samo jednu! #RuralFoto #životinje