Pretraga tekstova
Ova vrsta paradajza se uzgaja na otvorenom, što znači da se ne može kontrolisati okruženje u kojem raste
Ljubitelji kečapa, pizza sosa i drugih prerađevina mogli bi se suočiti s manjim količinama omiljenih proizvoda. Klimatske promjene stoje na putu visokih prinosa.
U studiji objavljenoj u Nature Food predviđa se da će porast temperature smanjiti prinose industrijskog paradajza širom svijeta, posebno sorti koje se koriste u proizvodnji kečapa. Globalna ponuda paradajza za preradu će se smanjiti za 6 posto do 2050. godine u odnosu na promatrani period od 1990. do 2009. godine. Najviše će biti pogođeni italijanski uzgajivači i prerađivači.
Davide Cammarano, profesor na Univerzitetu Aarhus i glavni autor, je istakao da se paradajz za preradu uzgaja na otvorenom, što znači da ne možemo kontrolisati okruženje u kojem raste. Zbog toga je izuzetno osjetljiv na klimatske promjene.
Dok je fokus naučnika na pšenici i riži, kao osnovnim namirnicama, ovo je prva studija koja se bavi globalnim pregledom uticaja klimatskih promjena na ovom omiljenom povrću.
Njezin koautor, Dev Niyogi kaže da se vrlo malo zna o tome kako će klimatske promjene uticati na ovakve, specijalne usjeve. Ova namirnica ima nevjerovatan globalni otisak u hrani i važan je izvor hranljivih materija i sastojak u kuhinjama širom svijeta.
Pri izradi ovog dokumenta je korišteno pet različitih klimatskih modela koji informišu o tri različita scenarija. Fokus je bio na tri zemlje koje su vodeće u ovoj proizvodnji: SAD, posebno Kalifornija te Italija i Kina. One zajedno proizvode oko 65 posto svjetske prerade paradajza.
Svi dobiveni rezultati su pokazali da će u narednih 30 do 40 godina doći do dramatične promjene i pada prinosa za sve tri zemlje. Južna Kalifornija i Italija suočavaju se s nedostatkom vode, posebno Italija.
Ograničavaju upotrebu vode zbog suše - kazne idu i do 500 evra
Studija predviđa povećanje prinosa za sjevernu kinesku provinciju Gansu i susjednu državu Mongoliju, ali je to samo djelić trenutne proizvodnje u Italiji i Kaliforniji.
Rezultati studije trebali bi postati jedan od elemenata u izradi procjene ranjivosti, što bi moglo pomoći u određivanju istraživanja i realizacije strategija za budućnost.
Tagovi
Proizvodnja pardajza Proizvodnja kečapa Klimatske promjene Industrijski paradajz Suša
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 3 tjedna
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano