Pretraga tekstova
Salmonela, ali i slaba domaća proizvodnja podigli su cijenu konzumnih jaja.
Konzumna jaja neće još dugo biti skupa. Naime, građani su primijetili da je cijena u posljednje vrijeme povećana za dvije-tri marke, ali i kako je jaja u prodaji sve manje.
"Teško je reći pravi razlog, ali mislim da je osnovni razlog to što se u zemljama EU, kao što su Poljska, Rumunija i Bugarska, javila bolest salmonele i došlo je do ukidanja i smanjivanja jata. Drugi razlog je što već godinu - godinu i po proizvodnja u BiH i prodaja na domaćem tržištu, od neke proizvođačke cijene od 10 do 12 feninga, nije zadovoljavala održivu proizvodnju i došlo je do masovnog ukidanja jata i sada se javio vakuum, jata nisu zanovljena, a nema zanavljanja jata ako se gubi cijena", kazao je za oslobodjenje Marko Damjanović, direktor firme Posavina Koka.
Međutim, ovakvo stanje ne bi trebalo potrajati dugo, te se vraćanje na staru cijenu očekuje već do kraja aprila. Trenutna proizvođačka cijena, kako je kazao Damjanović, jeste 17 do 20 feninga, a očekuju da će ona ponovo biti 13-14, kolika je bila i prije ovog poskupljenja.
"Cijena konzumnih jaja u 2015. godini je bila izuzetno niska, praktično je bila na donjoj ljestvici ekonomske održivosti svih kapaciteta na području cijele BiH. U tom periodu su ljudi bili prisiljeni u sedmom mjesecu nosivosti poklati velike količine koka nosilica, a da bi se zanovila nova jata, treba vremena, to je jako skupa proizvodnja i iz tog razloga smo došli u situaciju da je cijena konzumnih jaja sada tako velika", pojasnio im je i Mesud Pinjo, predsjednik Udruženja peradara FBiH.
Foto: Pixabay/CarolynReilly
Tagovi
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tamo gdje je na vrijeme obavljena prihrana, strna žita su u dobroj kondiciji...