Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija
  • 31.10.2021. 12:00

Ove godine iz BiH izvezeno oko 18 miliona KM rakije, a nešto manje piva

Likeri i rakije u BiH dolaze uglavnom iz Njemačke, Srbije ili Engleske dok se navedena pića proizvedena u našoj zemlji izvoze najviše u Slovačku, Hrvatsku, Austriju i Srbiju. 

Foto: Depositphotos/guruxox
  • 250
  • 26
  • 0

Prema statističkim podacima, domaća rakija itekako je priznata i cijenjena među stranim potrošačima.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH navode da se za prvih devet mjeseci ove godine uvezlo rakije u vrijednosti od preko 137 miliona KM dok je istovremeno ona izvezena dostigla cifru od skoro 18 miliona KM. 

"Najveći izvoz zabilježen je kod rakije, likera i sličnih alkoholnih pića, kojih je izvezeno više od 9,3 miliona KM. Piva i vina iz naše zemlje plasirano je u vrijednosti nešto većoj od 8,5 miliona, od čega se oko 4,5 mil. odnosi na vino od svježeg grožđa", napomenuli su u UIO za  Glas Srpske.

U analiziranom periodu, od januara do oktobra, najviše se uvozilo pivo (oko 89,8 mil. KM), slijede ga rakija a zatim i druga alkoholna pića, čija je vrijednost oko 22 mil. KM. Najmanje se uvozilo vino i to u vrijednosti od oko 19,8 mil. KM, naveli su iz UIO. 

Nije bilo izvoza aromatizovanih vina

Likeri i rakije u BiH dolaze uglavnom iz Njemačke, Srbije ili Engleske dok se navedena pića proizvedena u našoj zemlji izvoze najviše u Slovačku, Hrvatsku, Austriju i Srbiju. 

Kada je riječ o vermutu, iz ove ustanove kažu da se u 2021. godini iz Bosne i Hercegovine nije izvezao nijedan litar vermuta ili bilo kojih drugih aromatizovanih vina

"Za razliku od izvoza, pomenutog alkoholnog pića je u našoj zemlji uvezeno u vrijednosti nešto većoj od 101 hiljada KM", rekli su u UIO. 

Od iduće godine prva organska rakija od krušaka ide za Njemačku

Kako smo ranije pisali, ove godine koja je bila izuzetno teška za uzgajivače krušaka, Ilija Mijatović iz Šušnjara kod Banja Luke uspio je da ostvari prinos od nešto više od tri tone pomenutog voća dok je rod šljiva potpuno podbacio zbog mraza i dužeg perioda nakon cvjetanja praćenog kišom i nižim temperaturama.

"Ako sve bude u redu i certifikaciona kuća ustanovi da je papirologija kompletna, u narednoj godini nadam se dobijanju dokumenta da će moja rakija od krušaka, sorte Viljamovka, biti prva registrovana organska rakija u RS", rekao je za Agroklub ovaj voćar.

Dodao je da njemačka inspekcija ne dozvoljava prelaz preko granice pića koja imaju u sebi vještačkog šećera. "Godišnje izvezem barem dva kontingenta od 600 flaša. Ako dobijem certifikat onda će i cijena da bude veća. Flaša od 0,7 litara tamo košta 15 evra, a sa kruškom u flaši - 20 evra", pojašnjava on.


Tagovi

Domaća rakija Izvoz rakije Alkoholna pića Uvoz piva Likeri Aromatizovana vina Vermut


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.