Pretraga tekstova
Od 18. februara ove godine Uprava za indirektna oporezivanja provest će pojačane kontrole proizvođača hljeba, svježih peciva i kolača, na teritoriji čitave BiH. Kontrolne aktivnosti trajat će sve do kraja četvrtog mjeseca 2020. godine.
Pojačane kontrole proizvođača hljeba, svejžih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda, započet će od 18. februara 2020., od strane inspektora Uprave za indirektno oporezivanje.
Pekarska proizvodnja ima svoje karakteristike, a Uprava je prepoznala trend stalnog širenja ove djelatnosti. Na takav način povećava se i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje, a sve to može da stvori pogrešnu sliku, odnosno, da se ne prikaže stvarni učinak.
"Iz tog razloga, obavještavamo porezne obveznike, koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti 10.71 (proizvodnja kruha, svježih peciva i kolača) i 10.89 (proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda), da će organizacione jedinice Uprave za indirektno oporezivanje provest pojačane kontrolne aktivnosti obveznika na čitavom području Bosne i Hercegovine. S ovim aktivnostima će započet od dana 18.2.2020. godine i provodit će se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja četvrtog mjeseca 2020. godine", rekli su u UIO.
Kako bi se izbjeglo naknadno utvrđivanje poreskih obaveza, što dalje za sobom povlači i dobijanje prekršajnih naloga i kazni, Uprava za indirektno oporezivanje, apelirala je na sve djelatnike da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvo, prenosi biznis.ba.
"Ukoliko uoče eventualne greške ili nevedentiranu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmjenjene PDV prijave, prije dolaska poreskih inspektora", također se navodi saopćenju.
Tagovi
Proizvodnja hljeba Pekarska proizvodnja Uprava za oporezivanj Knjgovodstvo
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!