Pretraga tekstova
U Egipat i Libiju domaći su tovljači već izvozili živu stoku, no bilo je pitanje mogu li napuniti brod. Sad su se udružili veliki proizvođači.
Za izvoz mesa iz BiH mogla bi se nakon ponovnog uspostavljanja izvoza u Tursku otvoriti nova tržišta - Egipat i Libija!
Naime, kako piše dnevni-list.ba, ta bi tržišta mogla donijeti i puno bolje uslove za domaće proizvođače. Prvenstveno bolje kada se radi o cijeni jer je, pišu, dogovoreno 4,5 KM po kilogramu mesa.
Kako su doznali, par velikih proizvođača se udružuje i sprema izvoz brodom, a što bi mogla biti velika šansa i spas za mnoge male tovljače jer je za napuniti brod potrebno između tri i pet hiljada bikova. U Egipat i Libiju domaći tovljači su već izvozili živu stoku, ali je jedino pitanje bilo ima li dovoljno robe za napuniti brod.
Podsjećamo, ista dobra cijena (4,5-4,7 KM/kg) dogovorena je i s Turskom, no došlo je do malverzacija. Par domaćih izvoznika zloupotrijebilo je bescarinski izvoz tako što su meso iz EU uvezeno u BIH prodavali u Tursku kao domaći proizvod.
Nakon višemjesečnog zastoja i pregovora oko izvoza, ugovorena je cijena od 3,8-3,9 KM/kg. Turska strana provela je tender te su nadležne institucije u BiH dužne pridržavati se pravila za izvoz: da je goveđe meso bosanskohercegovačkog porijekla te da je grlo mora najmanje tri mjeseca provesti u BiH.
Foto: alessandroguerriero/Bigstockphoto
Tagovi
Meso Izvoz BiH Turska Egipat Libija
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano