Pretraga tekstova
Postoje i zvanični podaci da je za pravljenje sirnice, potrebno više novca nego lani, jer su svi sastojci poskupjeli
 
        Pita je odavno bosanski specijalitet, iako je preuzeta iz turske kuhinje. Bosanci i Hercegovci, jasno razlikuju burek (zna se da je s mesom) od ostalih pita – krompiruše (od krompira), zeljanice (uglavnom sir i zelje) i sirnice (od sira)… i razne varijacije u pravljenju od slagane, zvrka, motane.
Osim što je sofra nezamisliva bez pite na meniju, tako u većini domaćinstava i ne prođe jedna sedmica, a da se kao obrok ne nađe pita i nikada se njena cijena nije problematizirala. Jedu je svi staleži, od najsiromašnijih do najbogatijih. No, i ona je sada skuplja. I to ne malo. Sada postoje i zvanični podaci da je za pravljenje sirnice, potrebno znatno više novca nego lani, jer su svi sastojci poskupjeli.
Zavod za statistiku Republike Srpske uradio je analizu koliko jedno domaćinstvo u septembru 2022. godine, prosječno na nivou ovog entiteta, više koštaju namirnice da bi se napravila sirnica u odnosu na isti mjesec prošle godine.
Prema objavljenim podacima, najviše je poskupilo ulje i to za 47,7 posto, a u stopu ga slijede jaja koja su skuplja za 43,3 procenta. Cijena sira je u septembru ove godine, u odnosu na lani viša za 36,7 posto, a brašna za 34,1 posto. Za one koji koriste i pavlaku, ona je skuplja za 21,4 posto.
Samo je cijena električne energije ostala nepromijenjena. No, prema najavama, i to bi se moglo promijeniti već u januaru naredne godine. Zanimljivo je da se svi sastojci za sirnicu proizvode u našoj zemlji, istini za volju ni njihov uvoz ne zaostaje. Samo u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je 890.000 kilograma sira.
Tagovi
Pita Sirnica Jaja Cijene Zavod za statistiku Sir Ulje
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                    Uživajte u naboljim kadrovima #RuralFoto 2025 💚
                                                        Vedran Stapić
                                                        
                            
                            prije 3 tjedna
                        
Čestitke, sjajni kadrovi 💚 promocija ruralnih prostora Čestitke, sjajni kadrovi 💚 promocija ruralnih prostora
                                                        Mirela Benko
                                                        
                            
                            prije 3 tjedna
                        
Predinve slike,a svaka je lijepa na svoj način. Čestitam svima od ❤️ Predinve slike,a svaka je lijepa na svoj način. Čestitam svima od ❤️
 
