Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodič Agencije
  • 04.03.2022. 13:30

Kako dobiti oznaku geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane u BiH?

Pored prirodnih potencijala, uspostavljenog pravnog okvira i podrške kroz međunarodne projekte, proizvođačima zainteresiranim za sticanje oznaka na raspolaganju je i finansijska podrška entitetskih ministarstava poljoprivrede

Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar
  • 189
  • 47
  • 0

Kako bi podržala proizvođače čiji prehrambeni proizvodi imaju potencijal za sticanje jedne od registriranih oznaka porijekla, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz podršku USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma, pripremila je "Vodič za dobijanje oznaka geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane u BiH". Namijenjen je svim proizvođačima i prerađivačima hrane, koji žele zaštititi oznaku porijekla, oznaku geografskog porijekla ili oznaku garantirano tradicionalnog specijaliteta za svoje proizvode.

Pravni okvir u području sistema kvalitete prehrambenih proizvoda u BiH omogućava svim proizvođačima da, nakon registracije oznake u BiH, naziv registriraju i na nivou EU. Na taj način može se zaštititi proizvod od bilo kakve direktne ili indirektne komercijalne upotrebe. 

Finansijska podrška

Pored prirodnih potencijala, uspostavljenog pravnog okvira i podrške kroz međunarodne projekte, proizvođačima zainteresiranim za sticanje oznaka na raspolaganju je i finansijska podrška entitetskih ministarstava poljoprivrede.

"Specifična ‘veza’ između kvaliteta i/ili reputacije proizvoda i njihovog geografskog porijekla može imati značajnu tržišnu vrijednost, te je ovakva zaštita ključni korak naprijed za proizvođače da steknu odgovarajuću tržišnu prednost", kaže Božana Vranješ iz Odjeljenja za prehrambenu industriju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Livanjski sir ima registriranu oznaku porijekla (Foto: Mljekara Livno)

Dodaje i da su potrošači često spremni da plate višu cijenu za proizvode koji imaju određene karakteristike koje ih povezuju sa njihovim geografskim porijeklom. Ove oznake stoga mogu igrati značajnu komercijalnu ulogu na tržištu i predstavljati interesantan tržišni potencijal za proizvođače u smislu brendiranja proizvoda i promocije geografskog područja sa kojeg proizvod sa zaštićenom oznakom potiče.

Rogatički krompir staje uz rame skorup kajmaku – povezuju turizam i poljoprivredu

"Prateći postupke zaštite proizvoda u zemljama u okruženju i Registar Evropske unije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prepoznalo je značaj i vrijednost proizvoda sa oznakama geografskog porijekla i već petu godinu u agrarnom budžetu obezbjeđuju se sredstva za podršku sprovođenja postupka zaštite", istakla je Vranješ.

Primjer dobre prakse u području registracije oznaka predstavlja tržište EU, gdje je prepoznat značaj i vrijednost ovako zaštićenih proizvoda. Na nivou EU do kraja 2021. godine, zaštićeno je i ukupno registrirano 1.635 naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, od čega 668 naziva oznakom porijekla, 905 naziva oznakom geografskog porijekla i 62 naziva oznakom garantirano tradicionalnog specijaliteta.

Potencijal u BiH

Bosna i Hercegovina, zahvaljujući prirodnim resursima, biološkoj raznolikosti, pogodnoj klimi, te dugoj tradiciji u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane, ima odlične preduvjete i potencijal za razvoj tržišta proizvoda s dodanom vrijednošću. Ovako zaštićeni proizvodi prepoznatljiviji su na tržištu, a samim tim konkurentniji i u pravilu imaju veću cijenu od srodnih proizvoda.

Trenutno u Bosni i Hercegovini dva proizvoda imaju registriranu oznaku porijekla (Livanjski izvorni sir i Drvarski mućeni pekmez od drenjina), a tri proizvoda oznaku geografskog porijekla (Visočka pečenica, Livanjski sir i Nevesinjski krompir).

"Na ovaj način se potencijalnim korisnicima pružaju sve potrebne informacije o registraciji oznaka zaštite porijekla, kao i potencijalima za njihovo uvođenje na prostoru Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će napori USAID-a rezultirati registracijom dodatnog broja domaćih proizvoda pod ovim oznakama, čemu će nastojati doprinijeti i Federalno ministarstvo poljoprivrede kroz svoj Program novčanih potpora", rekao je Pejo Janjić, šef Odsjeka za ruralni razvoj FMPVŠ.

Vodič za dobijanje oznaka geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane u BiH pogledajte u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Geografsko porijeklo Oznaka porijekla Pejo Janjić Božana Vranješ Agencija za sigurnost hrane Vodič


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.