Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz junetine
  • 09.09.2020. 16:00

Junetina iz BiH sutra stiže u Tursku, poljoprivrednici nisu oduševljeni izvozom

Iz ministarstva spoljne trgovine, nadaju se da će se u periodu pred nama, u spoljnotrgovinski promet sa Turskom, uključiti veći broj bosanskih kompanija, a koje se bave klaoničarskom djelatnošću i imaju certifikat priznat od Turske.

Foto: Bigstockphoto/ungvar
  • 199
  • 27
  • 0

Domaća junetina krenula je juče put Turske, iz Mesne industrije "Šišović", iz Rakitinog i očekuje se da će već sutra biti isporučena na tamošnje tržište. Druga fimra, koja je takođe potpisala ugovor o plasmanu, "ZP - komerc" iz Bijeljine, a o čemu smo nedavno pisali, svoju prvu pošiljku robe šalje danas. Ove dvije domaće firme su, podsjetimo, ranije potpisale ugovore o izvozu junetine na tursko tržište, koji je nakon pauze, ponovo započeo.

Naša junetina od iduće sedmice ipak ide za Tursku?

Iz kompanije "Šišović" navode kako su sa klanjem junadi krenuli u petak i kako je sve bilo spremno u relativnom kratkom roku jer će kamion sa junećim mesom iz Bosne i Hercegovine, u Turskoj biti već u četvrtak, odnosno, sutra. 

"I u narednim danima nastavićemo sa klanjem junadi za izvoz na njihovo tržište", kaže direktor ove mesne industrije, Damir Pavković, za Nezavisne. .

Sve je spremno za izvoz

Iz druge kompanije, koja je takođe spremna za izvoz, sa klanjem junadi krenuli su ove sedmice, tačnije u ponedjeljak. 

"Kada smo počeli, zaklali smo taj prvi dan 130 komada, a isporuka kreće danas, u srijedu. I u narednim danima nastaviti ćemo sa ovim aktivnostima tako da može po jedan kamion ići za Tursku svaki dan u toku sedmice, osim u nedjelju", pojašnjava Ljubiša Rosić, direktor "ZP - komerc-a" i ističe da su u firmi zadovoljni jer se sve odvija po planu. 

Iz ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nadaju se da će se u periodu pred nama, u spoljnotrgovinski promet sa Turskom, uključiti veći broj bosanskih kompanija, a koje se bave klaoničarskom djelatnošću i imaju certifikat priznat od Turske. Prema riječima Staše Košarca, ministra spoljne trgovine, insistirati će se na otkupu primarne domaće proizvodnje. 

Izvoziti tek kad se podmire domaće potrebe ?!

Prije par dana Košarac je naglasio kako izvoz na tamošnje tržište ima poseban značaj u postojećim uslovima pandemije korona virusa, ali i borbe protiv negativnih posljedica koje su zadesile cjelokupan poljoprivredni sektor. Pri tom, trebalo bi uzeti u obzir i realizovane proizvodne viškove i nešto manju domaću potrošnju. 

Udruženje poljoprivrednika BiH traži hitnu zaštitu domaće proizvodnje

Ipak, poljoprivrednici u BiH nisu pretjerano zadovoljni činjenicom da će se junetina koja je proizvedena kod nas, izvoziti na strana tržišta jer kako kažu, domaća proizvodnja može podmiriti tek 30 odsto naših potreba. 

Među farmerima vlada mišljenje da treba podsticati proizvodnju kod nas i da to ostane u okviru bosanskog tržišta. Podržavaju izvoz, ali domaći poljoprivredni proizvodi treba da ostanu na našem tržištu, a izvoziti se može tek kada budu postojali odgovarajući uslovi za tako nešto, odnosno kad budu ostvareni adekvatni tržišni viškovi.


Tagovi

Izvoz junetine Domaća junetina Klanje junadi Damir Pavković Staša Košarac Ljubiša Rosić Klaoničarska djelatnost Tržišni viškovi Domaća proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.