• Ljekobilje
  • 16.12.2020. 09:30

Izdvajaju 30 odsto prihoda od prodaje čaja za djecu sa poteškoćama u razvoju

Ideja je da se sa ugostiteljima uspostavi saradnja - da oni čajeve "Ljekobilja" uvrste u svoju ponudu, a kompanija da, od cjelokupne prodaje čaja, izdvaja 30% prihoda hercegovačkim udruženjima za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Foto: Bigstock/Yastremska (ilustracija)
  • 84
  • 158
  • 0

U Hercegovini raste preko 300 zvanično evidentiranih vrsta ljekovitog bilja. Vrijesak, majčina dušica, glog, neven, slatki pelin - spisak je malo duži. Većinu onog što priroda nudi, u kompaniji "Ljekobilje" iskoristili su za svoje proizvode. Značajno mjesto među njima zauzimaju i čajevi.

Ipak, u hercegovačkim kafićima domaći čajevi rijetko se piju.

Zato su u ovom preduzeću došli na ideju da se sa ugostiteljima u Hercegovini uspostavi saradnja - oni čajeve "Ljekobilja" uvrste u svoju ponudu, a kompanija od cjelokupne prodaje čaja, izdvaja 30 odsto prihoda hercegovačkim udruženjima za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Domaći čajevi među najboljim na svijetu

"Apel je upućen svim ugostiteljima Hercegovine, a zamišljeno je da se evidencija i uplate vode po gradovima i da budu javno dostupne", objašnjava Božo Boban Vukoje, predsjednik uprave "Ljekobilja". 

Proizvodnja smilja upitna - mali proizvođači spustili cijene

Navedeni poziv pokrenut je u dogovoru sa svim udruženjima za djecu ometenu u razvoju u ovom dijelu zemlje, a koji se svesrdno pridružuju akciji i nadaju da će još neke kompanije krenuti istim putem.

"Primijetili smo da u svom asortimanu imaju uglavnom razne druge, "strane" čajeve iz država regiona ili sa zapada. Nažalost, malo ko u svojoj ponudi ima naše, domaće, hercegovačke čajeve sa organskim sertifikatima i po zvaničnim analizama našeg ljekovitog bilja, sigurno jedne od najboljih na svijetu koji postoje", objašnjava Vukoje i dodaje kako oni nisu najbolji što ih proizvodi baš njihovo preduzeće, nego zbog toga što ih iz svog oskudnog krša daruje naša zdrava Hercegovina. Napominje da ovo neće biti jedini društveno - odgovorni iskorak firme.

Od uzgoja do fine prerade

Pod zaštićenim brendom "Ljekobilje", preduzeće "Ljbilje d.o.o. Ljubinje" već više od 20 godina proizvodi, otkupljuje i prerađuje ljekovito, aromatično i začinsko bilje

Značajno mjesto u ponudi zauzimaju čajevi (Foto: arhiva "Ljekobilja")

"Uspjeli smo da u potpunosti zaokružimo jedinstven ciklus od proizvodnje sadnog materijala, plantažnog uzgoja sa preko 100 hektara sopstvenih i kooperantskih plantaža, otkupa samoniklog ljekovitog bilja pa sve do fine prerade koja vodi do sertifikovane organske proizvodnje, preko 250 visokokvalitetnih proizvoda", ističe predsjednik uprave.

U Ljubinju se nalazi centralni proizvodni pogon u okviru kojeg se obavlja rasadnička i plantažna proizvodnja, destilacija, ekstrakcija kao i savremeno opremljena laboratorija za izradu kozmetičkih proizvoda. Pored ove lokacije, proizvodnja se odvija i u Bileći gdje se nalazi pogon za preradu i pakovanje filter i klasičnih čajeva kao i mirisnih i ukrasnih vrećica i jastuka.


Tagovi

Ljekovito bilje Hercegovački čajevi Boban Vukoje Začinsko bilje Organska proizvodnja Sertifikovana proizvodnja Plantažna proizvodnja


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.