Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pripremanje mesa
  • 09.12.2023. 13:30

Hoće li u budućnosti biti tradicionalnog pripremanja mesa i svinjokolja?!

Po svemu sudeći i mi ćemo se u budućnosti morati odreći tradicije. No, još ima podjedinaca koji je spašavaju pod parolom "snađi se".

Hoće li u budućnosti biti tradicionalnog pripremanja mesa i svinjokolja?!
Foto: Karolina Rastija
  • 309
  • 41
  • 0

Vrijeme svinjokolja je uveliko počelo, barem tamo gdje je u oborima ostalo grla. Zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Bosni i Hercegovini je eutanazirano desetine hiljada svinja, najviše u Semberiji i Posavini. Razne mjere, širom Evrope, zadale su muku svinjogojcima, a novih pravila koja bi se mogla prepisati, plaše se i u BiH. 

 

Čeka li ovo i BiH: Susjedi dobivaju tipske objekte za uzgoj svinja?

Po svemu sudeći i mi ćemo se u budućnosti morati odreći tradicije. U susjedstvu, u Hrvatskoj eutanazija se vršila, u pojedinim slučajevima, i bez prethodne analize krvi. Kome je u interesu redukcija domaće proizvodnje? Kome je u interesu da pojedinac, mali proizvođač osiromaš i ostane bez hrane? Pripremamo li za eru vještačkog mesa? - samo su neka od pitanja domaćih poljoprivrednih proizvođača, koja su za sada bez odgovora.

Spašavanje tradicije

No, na sreću, ima i onih koji "rukama i nogama" grabe kako bi spasili tradiciju i koji ni po koju cijenu ne žele odustati od tradicionalnog pripremanja mesa i mesnih prerađevina. Primjer takvog je Niko Akalović kod kojeg smo ranijih godina bili na svinjokolju i pisali o recepturama mesnih delicija.

Valja zadovoljiti potražnju kupaca

On ima stalne, domaće kupce i kupce iz Austrije, Njemačke  i Slovenije: kobasice, kulena, švargle, dimljenog mesa, peka i čvaraka. Njegove krmače su imale oko 400 i više kilograma posebno tovljenje za kulen i kobasice jer je poznato da je zrelije meso bolje za tu namjenu.

Kako je i njegovo gazdinstvo poharala afrička kuga te opustošila obore mislio je da proizvodnje za ovu godinu neće ni biti te, da svoje kupce neće moći ispoštovati.

Parola "snađi se"

Međutim, kad je vidio da se ljudi "snalaze", kupovinom svinjetine u drugim farmama koje je bolest obišla, nabavio je određenu količinu mesa za dalju pripremu mesnih prerađevina tek toliko da ispoštuje kupce.

Brčko: Ubili mu pet krmača zbog afričke svinjske kuge, a komisija nije izašla na teren

I mnogi drugi se na ovaj način snalaze i pripremaju "mesnu" zimnicu ili više konzumiraju pileće meso. Potražnja za svinjskim i prasećim mesom je ogromna, a ponuda je mala, iz tog razloga cijena raste iz dana u dan. Već se ugovaraju porudžbine za predstojeće praznike i pretpostavlja se da će cijena dostići i 14,00 KM po kg.


Tagovi

Svinjokolja Priprema zimnice Mesna zimnica Afrička kuga svinja Niko Akalović


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još nije kasno za sjetvu krompira... #sjetvakrompira