Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 10.09.2020. 14:00

Farmeri zadovoljni cijenom mlijeka i otkupom, ali šta dalje slijedi?

"Obe strane, i farmeri i mljekare, imaju mogućnost da izvoze na evropsko tržište, prije svega u EU. Što se tiče ministarstva, nastaviti će se i dalje incijativa za izvoz, kao i potenciranje da se omogući plasman na nova tržišta", poručuje Staša Košarac.  

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 104
  • 7
  • 0

Povodom aktuelne situacije u domaćoj mljekarskoj industriji, sa predstavnicima glavnih mljekara u našoj zemlji, razgovarao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u savjetu ministara BiH. Pozitivna stvar je što postoji dobra komunikacija između primarnih poljoprivrednih proizvođača i firmi koje se bave preradom mlijeka.

"Dobro je što postoji zajednički dogovor oko cijene i da neće doći do prestanka otkupljivanja mlijeka koje se proizvede i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH", naveo je za RTRS ministar. 

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo angažovati će se maksimalno po pitanju plasmana domaćih proizvoda na strana tržišta i da je važno staviti naglasak na zaštitu domaće proizvodnje i njenu veću zastupljenost u našim trgovinama. 

"Mali Šengen" kao sljedeći logičan korak ?

Kako ocjenjuje Košarac, trenutna zastupljenost nije baš na zavidnom nivou tako da će tražiti od Agencije za bezbjednost hrane BiH da definiše i izradi određene pravilnike, kojim bi se utvrdila zastupljenost poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu.

Proizvodnja mlijeka u punom obimu, stižu i nove investicije

"Obe strane, i farmeri i mljekare, imaju mogućnost da izvoze na evropsko tržište, prije svega u EU. Što se tiče ministarstva, nastaviti će se i dalje incijativa za izvoz, kao i potenciranje da se omogući plasman na nova tržišta", poručuje Košarac.  

Dodaje takođe da smatra kako je mogućnost ulaska naše zemlje u "Mali Šengen" logičan sljed događaja, koristan za domaće poljoprivrednike. Na taj način ojačala bi se podrška u pogledu spoljnotrgovinskog prometa roba. BiH već ima nekoliko potpisanih ugovora, ali isto tako i neke adminstrativne poteškoće koje bi se otklonile ulaskom u "Mali Šengen".

Biće otkupljen svaki litar mlijeka !

Iz kompanije "Mlijekoprodukt", iz Kozarske Dubice, ističu da su zalihe mlijeka koje oni imaju nešto veće od planiranih, zbog aktuelne pandemije, ali i povećanog otkupa. Ipak, situacija nije tako loša i otkupljivanje neće biti dovedeno u pitanje. 

"Otkupićemo svaki ponuđeni litar mlijeka, tako da to uopšte nije upitno", poručuje Rankica Marelj, predsjednik Upravnog odbora ove firme. 

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH kažu da su zadovoljni proteklim sastankom. "Proizvodnja mlijeka je stabilna, njegov otkup i cijene takođe tako da će vrijeme pokazati šta nas dalje očekuje", kaže Nedžad Bićo, predsjednik ovog udruženja. 

Šta kaže Udruženje mljekara na postojeću situaciju?

Početkom proljeća pisali smo o obraćanju predstavnika Udruženja poljoprivrednika BiH, Vladimira Usorca, nadležnim institucijama sa zahtjevom za uvođenjem interventnih mjera isplate svih zaostalih sredstava, kroz podsticaje, za proizvodnju hrane na teritoriji naše zemlje. 

Usorac je tom prilikom izjavio na temu prehrambene sigurnosti stanovnika BiH: "A da kupujemo tih 3 milijarde od domaćih proizvođača, ne samo mlijeka i goveđeg mesa nego i žitarica, povrća, svinjetine, jagnjetine, voća... možda bi bili dovoljno razvijeni da bar sa gledišta potrebe za hranom ne strepimo sada".


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Otkup mlijeka Staša Košarac Cijene mlijeka Evropsko tržište Povećan otkup Rankica Marelj Nedžad Bićo Vladimir Usorac


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.