Pretraga tekstova
Da se može dobro funkcionisati i opstati i u vremenu krize, pokazuju primjeri hercegovačkih mljekara, kojima pandemija nije mogla ništa.
 
        Ekonomska kriza koja je zahvatila cijeli svijet, zbog pandemije korona virusa, nije puno uticala na hercegovački mljekarski sektor. Proizvodnja se odvijala i pod tim okolnostima tako da rad mljekara nije bio umanjen, kao ni kvalitet proizvoda.
Proizvodnja mlijeka bilježi rast, kao i broj krava na domaćim farmama
Mljekara Pađeni je čak od početka perioda pandemije, zaposlila pet novih radnika, a pri tom je poznata i na regionalnom tržištu.
Za vrijeme globalne krize, nesmetano su radili, a jedan ogranak proizvodnje preusmjeren je jer su ugostiteljski objekti gdje su se isporučivali proizvodi, prestali sa radom, a i izvoz je takođe bio prepolovljen, kako navodi RTRS.
"U jednom momentu smo imali višak mlijeka pa smo od njega napravili zalihu sireva, koju očekujemo da ćemo prodati u predstojećem periodu. Nije ni bilo odstupanja od predviđenog plana niti nekih problema u njegovoj realizaciji, a koji je osmišljen još prije pojave virusa korona", navodi vlasnik mljekare Pađeni, Nenad Vukoje.
Trenutno otkupljuju oko 70.000 litara dok je za otkup mlijeka za ovu godinu planirano oko 20 miliona litara. Imaju 153 radnika, a pet novih su zaposlili od kako je nastupila pandemija.
Posljedice postojeće pandemije uspješno će prevazići i mljekara Perfeto. Oni na godišnjem nivou otkupe pet miliona litara mlijeka, a zapošljavaju deset radnika.
U obe mljekare imaju planove za naredni period. Riječ je o novoj opremi za pakovanje, čija je vrijednost veća od dva miliona maraka, u koju će investirati Pađeni.
"U pitanju je najsavremenija oprema za pakovanje mliječnih napitaka, zatim čitav asortiman fermentisanih proizvoda koje mi radimo", navodi glavni tehnolog u mljekari Pađeni, Marija Rogač.
Da se može dobro funkcionisati i opstati i u vremenu krize, pokazuju navedeni primjeri iz mljekarskog sektora kojima pandemija nije mogla ništa.
Tagovi
Mljekarski sektor Proizvodnja mlijeka Regionalno tržište Mljekare Nenad Vukoje Otkup mlijeka Marija Rogač Pandemija koronavirusa Ekonomska kriza
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                     
