Pretraga tekstova
Da li je vrijednost domaćih poljoprivrednih proizvoda zaista realno iskazana aktuelnim cijenama ? Štiti li cijena interese proizvođača?
 
        Ovih dana zelene pijace bogate su raznovrsnom ponudom sezonskog voća i povrća, a pored toga vladala je tražnja za rasadom, mliječnim proizvodima, kao i cvijećem.
Kada je riječ o cijenama voća, kilogram trešanja na pijaci u Fojnici koštao je 3, a jabuka i breskvi do 2,5 KM. Jednake cijene bile su i za paradajz, papriku i špinat. Najjeftiniji je bio krompir, koji je koštao 1 KM dok je za mladi krompir bilo potrebno izdvojiti 1,5 KM. Cijena koštanja za rasad kretala se u rasponu od 0,5 do 2 KM.
Što se tiče koštunjavog voća, tu se cijene kreću od 18 KM za kilogram jezgre oraha, 6 KM za suhe šljive pa do pet maraka za kilogram jagoda, koliko takođe košta i tegla šumskih jagoda. Za prve ovogodišnje borovnice, potrebno je izdvojiti 10 KM, kako piše Avaz.
Litar kravljeg mlijeka poljoprivrednici cijene 1,25 KM, mladi kravlji sir 4 KM dok je masni i suhi sir šest maraka. Od mliječnih prerađevina, cijena za teglu pavlake iznosi pet KM, a domaće maslo je 10 KM
Kilogram domaćeg meda košta 18 KM, a tegla džema od brusnice osam maraka. Za grah je trebalo izdvojiti šest, za kilogram kukuruznog, raževog i pšeničnog brašna po dvije a za heljdino četiri marke.
Tagovi
Zelene pijace Domaće voće Domaće povrće Mliječne prerađevine Cijene voća Domaći med Prve borovnice
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                     
