Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proizvodi
  • 22.05.2020. 09:40

Cijene povrća visoke, proizvođači će opet tražiti zaštitu domaće proizvodnje

Potražnja je bila povećana zbog epidemije virusa korona jer su ljudi kupovali prehrambene proizvode i čuvali ih.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 96
  • 11
  • 0

Statistički podaci pokazuju da je za vrijeme pandemije korona virusa vrijednost prodaje poljoprivredno prehrambenih proizvoda povećana za 15,9 odsto u odnosu na onu iz 2019. godine dok je vrijednost otkupa agro i šumarskih proizvoda u prvom tromjesečju 2020. povećana za 33,3%. 

Podijelili 4.000 sadnica povrća, kao podršku poljoprivrednicima

Ukupan obim otkupa i prodaje navedenih roba, u prva tri mjeseca tekuće godine iznosila je 101,25 miliona KM, što je za 20,4 odsto više nego prethodne godine. Poljoprivredni proizvođači smatraju da je do toga došlo jer su se i cijene povećale, navodi Glas Srpske.

Stočarstvo bilježi rast?

Najveća prodaja ostvarena je u stočarskom sektoru, gdje je realizovana vrijednost od 48,67 miliona KM, što predstavlja rast od 19% u odnosu na prva četiri mjeseca iz 2019. godine. Takođe, velika potražnja bila je i za šumarskim proizvodima, čija je vrijednost povećana za 23 odsto. Ipak, najveći rast, od 68% bilježe ratarsko - povrtarski usjevi, sa realizovanom vrijednošću otkupa i prodaje od 7,07 miliona KM. 

Izvoz junetine u Tursku ponovo upitan?

"Udio povrća nije velikog obima jer njegov promet nije rastao količinski, ali su cijene ipak rasle pa je iz tog razloga i veća vrijednost. Imamo još uvijek malo zaliha od prošle godine, a uskoro pristiže i novi rod jer smo zbog postojeće situacije zasadili 30 odsto više površina nego prethodne godine. Suočavamo se sa problemima jer pristiže nam povrće iz Albanije, a mi već imamo neke vrste u ponudi", navodi Brane Mastalo predsjednik Udruženja povrtara RS. 

Dodaje kako se uvijek treba odlučiti za kupovinu domaće proizvedene robe, u suprotno možemo doći u situaciju da poljoprivrednici budu primorani da zaoravaju parcele sa povrtarskim vrstama. 

Cijene voća i sljedeće godine visoke?!

Ističući kako su naši proizvodi i jeftiniji i kvalitetniji i da će proizvođači opet tražiti od nadležnih institucija da zaštite domaću proizvodnju. 

Prema Zavodu za statistiku, negativan trend je zabilježen u otkupu i prodaji voća i vinogradarskih proizvoda, gdje je ostvarena vrijednost od 8,38 mil. KM, a što je manje u prosjeku za 5% u odnosu na prva četiri mjeseca u 2019. Voćari smatraju da je razlog ovoj pojavi manja proizvodnja voća tokom prošle godine. 

Voću preti mraz, pripremite se za odbranu

"Osim loše proizvodne godine, na veću prodaju uticala je i situacija sa pandemijom jer nije bilo uvoza u onom obimu kao prethodnih godina. Zbog manjka voća na tržištu, cijene su odmah povećane  pa tako kilogram jabuka košta i do tri marke što nikada nije bilo. Ponovo se pokazalo da je domaća proizvodnja od izuzetnog značaja i potrošači o tome treba da imaju razvijenu svijest prilikom kupovine", objašnjava Dragoja Dojčinović, voćar iz RS. 

Kako je ove godine proljećni mraz uništio rod u voćnjacima i iduće godine cijene voća će biti visoke.

"Šljiva u Potkozarju neće biti uopšte, a slab rod se može očekivati na Majevici. Neće biti ni domaće breskve ni trešnje, a i rod kruške je više nego prepolovljen. Pojedine sorte jabuka su dobro opstale, a neke su gotovo skroz uništene", zabrinut je Dojčinović. 


Tagovi

Poljoprivredni proizvodi Šumarski proizvodi Cijene povrća Cijene voća Brane Mastalo Stočarski sektor Domaća roba Prodaja voća Dragoja Dojčinović Sorte jabuka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !