Pretraga tekstova
Prije nekoliko godina Jovana je dobila insulinsku rezistenciju, te je morala da se odrekne svih slatkiša, kolača i torti sa bijelim šećerom.
Koliko je ishrana važna u očuvanju zdravlja, nerijetko postanemo svjesni tek onda kada se naše zdravstveno stanje dovede u pitanje. Kako bi podigla svjest drugih ljudi o važnosti zdrave ishrane, Jovana Pantelić iz Novog Sada, (susjedna Srbija, op. ur.) podstaknuta ličnim iskustvom, počela je pripremati poslastice bez šećera.
Prije nekoliko godina dobila je insulinsku rezistenciju, te je morala odreći se svih slatkiša, kolača i torti sa bijelim šećerom. Kako bi se zasladila, počela je za sebe, svoju porodicu i najbliže prijatelje pripremati poslastice bez šećera. Zahvaljujući promjeni režima ishrane uspjela je izliječiti ovu bolest i staviti je u status mirovanja, a njeni mali 'izumi' razvili su se u ozbiljan posao.
Dragana i Vedran Šiforija uspješno proizvode čokolade i tulmbe
"Ja ne znam kako sam prije mogla jesti čokoladice i torte sa bijelim šećerom. Ovo što pripremam je toliko ukusno i u potpunosti se osjete svi sastojci", navodi Jovana.
Čokoladu za pripremu torti pravi sama od kakao maslaca, kakaa i stevije. Kako kaže, jača je od mliječne, te se sastojci moraju pažljivo dozirati kako ukus ne bi bio previše jak. Torte sladi i stevijom i urmom.
"Urma ima dosta šećera, ali sporo podiže nivo šećera u krvi te odgovara dijabetičarima. Svaka voćka sadrži prirodnu slast, tako da nije potrebno dodatno sladiti. Za steviju sam se odlučila jer je pogodna takođe za sve osobe koje imaju zdravstveni problem "
Recepte za svoje poslastice pronalazila je na internetu, ali ih je prilagođavala našem podneblju kako bi privukla domaće kupce. Distribuciju je najprije započela putem društvenih mreža, a zatim ponudu plasirala lokalnim restoranima.
"Bojala sam se da će ljudi odbijati i pomišljati da je bezukusno jer ne sadrži šećer. Međutim, razbila sam te predrasude. Kupci su jako lijepo reagovali na ove proizvode. Pošto su posni pogodni su i za vegane", navodi Jovana.
Njena proizvodnja poznata je i po kikiriki maslacu i zdraviću. U pitanju su namazi koji se mogu dodavati u smoothie, zobene kaše, stavljati u palačinke.
"Kikiriki maslac pravim sa malo morske soli i od 100 posto kikirikija. Zdravić je dobar isto za dijabetičare, njega pravim sa stevijom, lješnikom i organskim kakaom."
Sirovine za pripremu svojih slatkih proizvoda nabavlja od domaćih proizvođača, najčešće lješnik, orah, suhe kajsije, suho grožđe dok badem, kokos, biljno mlijeko, južno voće i druge egzotične sastojke uvozi.
Tagovi
Poslastice bez šećera Zdrava hrana Hrana bez šećera Torte i kolači Stevia Domaći proizvođači
Autorica
Više [+]
Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE! Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak! 🦋 Nakon preobražaja iz ove gusj... Više [+]
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE!
Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak!
🦋 Nakon preobražaja iz ove gusjenice izlazi noćni leptir "Jetrenka sfinge", krilat div sa rasponom krila oko 10 cm. Prepoznatljiv je po plavo-crnim poljima na donjim krilima i snažnom tijelu.
Ova vrsta je rijetka i izuzetno korisna za prirodni balans.
📸 Podijelio sam ovo jer vjerujem da malo nas zna da ovako nešto postoji u našim krajevima.
Ako je i ti nekad vidiš – ne diraj, ne ubijaj – samo posmatraj!
#Priroda #Sfinga #Gusjenica #Leptir #Bosna #RijetkiPrizori #Lipnica
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija