Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opadanje plodova
  • 12.06.2023. 07:30

Zbog čega opadaju plodovi paprike, paradajza i ostalog povrća?

Masovno opadanje cvjetova i plodova povrća može ugroziti urod. Više je razloga za ovu pojavu

Zbog čega opadaju plodovi paprike, paradajza i ostalog povrća?
Foto: Depositphotos/YSkidanenko
  • 3.263
  • 179
  • 0

Opadanje cvjetova i plodova paprike, paradajza, patlidžana, krastavca i ostalog povrća je normalna pojava. Biljka odbacuje višak kada ih ne može sve ishraniti.

Međutim, kada se desi masovna pojava opadanja, ugrožen je urod. Postoje brojni faktori koji dovode do toga. Neke od njih je lako otkloniti.

U većini slučajeva se radi o stresu biljka koji je izazvan temperaturom, vjetrom, vlagom, ali i napadom štetočina i pojavom biljnih oboljenja. Jedan dio sorti i hibrida ima karakteristiku da odbacuje više cvjetova i plodova. Kod nekih su plodovi slabije povezani s drškom i opadaju na najmanji dodir, najviše u periodu početka zrenja.

Šta je uzrok problema?

Temperatura je najznačajniji faktor koji utiče na oprašivanje cvjetova, oplodnju i mlade plodove. Noćne iznad 24º i ispod 13ºC mogu biti uzrok. Tome će doprinijeti i snažno kolebanje temperature, posebno kada se tokom dana penje iznad 35º, odnosno spušta ispod 10ºC. Prekrivanje zasada mrežom za zasjenjivanje može smanjiti temperaturno kolebanje i prodiranje sunčeve svjetlosti u različitim postotcima.

Bez vode nema ni biljaka, ali ona može biti i te kako važan faktor. Navedene kulture imaju različite potrebe. Krastavac za normalno plodonošenje treba više vode nego paprika, patlidžan ili paradajz kojima odgovara vlažnost od 70 posto. Na većoj zasićenosti propada polen, nema oplodnje i dolazi do gubitka uroda.

Kratavac treba više vode od paprike, paradajza (Foto: Depositphotos/Photozirka)

Zalijevanje hladnom vodom može djelovati poput šoka na biljke krastavca, paprike i patlidžana. Paradajz je nešto otporniji. Pazite da zalijevanje povrća ne obavljate vodom direktno iz bunara, bolje je ostaviti preko noći u posudama da se temperatura izjednači sa okolinom.

Zalijevanje povrća - kako to voli paradajz, a kako paprika, krastavci?

Višak ili nedostatak vode mogu biti pogubni. Prevelike količine sprečavaju disanje korijena, razmjenu materija i usvajanje hraniva, a kada je to problem sasvim je normalno da će biljka odbaciti cvjetove i plodove. Sušni uslovi natjeraće biljku da se bori za opstanak. Formiranje plodova traži veliku količinu vode i kada je nema, biljka nastoji da uspostavi ravnotežu odbacujući one koje ne može snabdijevati. Redovno zalijevajte usjev, ali ne pretjerujte. Malčirajte površinu kako bi spriječili suvišno isparavanje iz zemlje.

Sunce, ishrana i pregled usjeva

Za sadnju odaberite osunčane lokacije, jer ovo povrće traži svjetlost. Kod rezidbe listova ne uklanjajte odjednom veliki broj. Dovoljno je da uklonite dva do tri lista. Uklanjajte zaperke, jer ćete u suprotnom imati gustu, zbijenu zelenu masu podložnu napadu štetočina i pojavi oboljenja.

Treba li uklanjati listove paradajza?

Obratite pažnju na biljnu ishranu. Kada se obavlja prihranjivanje, u kojoj količini i kakva se đubriva koriste. Nemojte dopustiti da biljke gladuju, ali nemojte ni pretjerivati. U vrijeme cvjetanja i plodonošenja smanjite upotrebu azotnih đubriva. Za oprašivanje i plodonošenje su potrebni: bor, kalij, kalcij i drugi minerali.

Obavljajte redovne preglede usjeva i reagujte na početne pojave štetočina i simptoma oboljenja. Što prije uočite promjene, to će biti manja šteta i lakše ćete obaviti zaštitu.


Tagovi

Opadanje cvjetova Opadanje plodova Uzgoj paprike Uzgoj krastavca Uzgoj patlidžana Uzgoj paradajza Zalijevanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.