Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje paradajza
  • 04.06.2023. 07:30

Treba li uklanjati listove paradajza?

Velika količina zelene mase negativno utiče na rast, razvoj i plodonošenje, a donji listovi prvi oboljevaju

Foto: Depositphoto/natalia_anyukhina
  • 14.778
  • 811
  • 0

Mnogo je pitanja da li se sa paradajza trebaju uklanjati listovi, zašto se to radi, kakav je efekat i slično. Često možete vidjeti ogoljene stabljike u većem ili manjem obimu.

Nedoumice dodatno potiče što postoje dva tipa paradajza. Indeterminantni koji se odnose na sorte i hibride koji imaju neprekinut rast u visinu, kojima je potrebna armatura, i determinantni, kojima se rast prekida i formiraju žbun, uglavnom je industrijski.

Potreba ili hir?

Mnogim uzgajivačima još uvijek nije jasno da li se radi o potrebi ili hiru. Postupak je prvenstveno vezan za indeterminantne sorte i hibride, a ima niz prednosti.

Kako bi biljka postigla svoj maksimalni rast, razvoj i prinos ona mora formirati najmanje 18 listova. Na stablu se prvo javljaju oni, a zatim cvjetne drške, plodonosne etaže. Između njih se obrazuju listovi, obično tri.

Grmu paradajza treba osigurati prozračnost i spriječiti zagušenje. Previše vegetativne mase povećava vlažnost unutar grma, površina listova se sporije suši, veća je opasnost od pojave bolesti i napada štetočina, plodovi su sitniji, biljna hraniva se troše na formiranje lišća, a ne plodova.

Kako bi se to spriječilo uklanjaju se listovi i zaperci u cilju formiranja jednog ili dva stabla.

Najviše se odnosi na visoke sorte (Foto: Depositphoto/Kingan77)

Kako pravilno ukloniti listove?

Prvi korak je uklanjanje donjih listova. Oni padaju na površinu zemlje i leže na tlu. Za vrijeme kiše ili kod navodnjavanja ostaju mokri i na njima se pojavljuju prvi znaci oboljenja, posebno plamenjače. Sa uklanjanjem ne treba žuriti. Suviše rano uklanjanje, posebno na tek presađenim biljkama, može izazvati prekid i zaostajanje u rastu. Svako otkidanje je stres i ne treba odjednom ukloniti više njih, najviše dva do tri u toku sedmice. Ne treba se strogo držati ovog uopštenog pravila, potrebno je pratiti situaciju i njihov izgled.

Obično se s ovom mjerom počinje kad se plodovi formiraju, vežu i postaju svijetlo obojeni, odnosno kada počne dozrijevanje. U "normalnim" godinama tada je intenzivna pojava plamenjače. Uklanjaju se listovi ispod plodne grane. Obično se ostavi onaj na poziciji ispod grane, jer pospješuje zrenje.

Za otkidanje listova izbjegavajte tmurno vrijeme, kišu ili popodnevne vrućine. Poslije otkidanja primijenite preventivne pripravke, poput rastvora mlijeka, kako bi spriječili infekcije kroz nastale rane.

U slučaju da se na plodovima primijeti trulež vrhova treba izbjegavati ovu aktivnost.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Listovi paradajza Uklanjanje listova paradajza Otkidanje listova Uzgoj paradajza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.