Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikropovrće
  • 23.11.2019. 10:00

Za zimske dane - najzdravije je mikropovrće

Mikropovrće je bogatije od četiri do četrdeset puta hranivima od gajenih povrtarskih vrsti i ima veliki uticaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta.

Za zimske dane - najzdravije je mikropovrće
Foto: Jana Mitrović
862
65
2

Gajenje mikropovrća posljednjih godina postaje sve popularnije. Ove gajene vrste predstavljaju mladi izdanci povrća koji se koriste u ishrani. Veći su od klica, a manji od rasada. Najčešća visina u trenutku korištenja je od 2,5 - 10 centimetra, u zavisnosti od biljne vrste. Odlike ovog malog povrća su: intezivan ukus, visok sadržaj vitamina (C, E i K) kao i minerala, vlakana, aminokiselina i proteina. Gajenje je jednostavno, moguće i na prozorskoj dasci.

Najpodesniji su prozori na južnoj strani koji imaju dovoljno svjetlosti čitavog dana koje je neophodno mladim biljkama za normalan rast (do 12 sati dnevne svjetlost). U nedostatku dnevne svjetlosti, može da se primjeni i dopunsko umjetno osvjetljenje, kako se mlade biljke ne bi izduživale i bile podložne bolestima i kako bi postigle što veći stepen kvaliteta. Najčešće se u ishrani koriste razne salate, potočarka, bosiljak, kupusnjače, cvekla, korijander, pšenica, matovilac, grašak, amarant, luk iz sjemena, rukola, špinat, cikorija, dragoljub i brojne druge vrste.

Atraktivno povrće crvene boje

Najukusnije su kupusnjače, a kulinari najčešće za dekoracije primjenjuju mikropovrće crvene boje. Mikropovrće se uzagaja radi malih hrskavih izdanaka, kao i atraktivnog izgleda. Začinske biljke koje su idealne za ovo gajenje i brzo rastu su bosiljak, korijander, gorušica, a izuzetno su ukusni suncokret i dragoljub.

Mikropovrće je superpovrće i lako ga je proizvesti

Sjeme koje se koristi mora biti kvalitetno, netretirano, poželjno da potiče iz organske proizvodnje kako bi i mikropovrće bilo što kvalitetnije. Ono je bogatije od četiri do četrdeset puta hranivima od gajenih povrtarskih vrsti i ima veliki uticaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta. Za uspješno gajenje neophodna je plitka posuda koju se puni supstratom. Ove posude trebale bi da budu najmanje osam centimetara i da na dnu imaju rupice za drenažu (odvod suvišne vode).

Kvalitetan supstrat kao preduslov

Supstrat treba da ima određeni kvalitet - namijenjen za gajenje rasada na organski način. Debljina sloja trebalo bi da se kreće od četiri do šest centimetara i najčeće zavisi od veličine sjemena. Prije sjetve, supstrat zalivamo vodom, setvu obavljamo gusto, ali ne smije da bude ni pregusto. Posijano sjeme se prekrije tankim slojem supstrata, zalije prskalicom i posuda se prekrije tankom folijom.

Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i porast mikropovrća treba da je oko 20ºC. Zalivanje se vrši prskanjem, najčešće manjim prskalicama jer klasično zalivanje može da ispere tanak sloj supstrata. Folija se stavlja kako bi zadržala vlagu u zoni sjemena i osigurala bolje nicanje. Mikropovrće se zaliva redovno, ali nikako pretjerivati jer može da dođe do pojave plijesni i propadanja biljaka.

Razvojni ciklus mladih biljčica traje 10 - 15 dana. Berba se obavlja ručno, makazama. Značaj mikropovrća ima veliku prednost jer sa malim količinama hrane, organizam dobija mnogo hranjivih materija jer biljke u toj fazi još koriste energiju za rast klice pa imaju visoku koncentraciju vitamina, minerala, proteina, aminokiselina, enzima i vlakna, objašnjava diplomirani inženjer povrtarstva, Dragan Mijušković, iz PSSS Jagodine.


Tagovi

Mikro povrće Mlade biljke Gajenje rasada Posijano sjeme Optimalna temperatura Razvojni ciklus Dragan Mijušković Klice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Priroda je nešto posebno! Da li to bila planina,rijeka treba je iskoristiti na najbolji način. Upravo tako građani Brčko distrikta koriste rijeku Savu. Uživanje na Savi,vožnja čamcem. Ko kaže da Brčko nema svoje ljepote.... Više [+]