Pretraga tekstova
Sve veći troškovi doveli su u pitanje nastavak stakleničke proizvodnje. Da li ćemo se povrćem i voćem snabdijevati iz sjeverne Afrike?
 
        Proizvođači povrća širom sjeverne i zapadne Evrope su na udaru energetske krize, izvještava Reuters. Sve veći broj razmišlja da stave katance na svoje plastenike. Finansijski uticaj je prevelik i ugrožava snabdijevanje hranom.
Rast cijena struje i gasa utiče na proizvodnju kultura koje se tokom hladnog, zimskog perioda uzgajaju u grijanim plastenicima, poput paradajza, paprike i krastavaca.
Ali, ugrožene su i vrste koje se skladište u hladnjačama, prvenstveno jabuke, luk i endivija.
 
Naručito je pod pritiskom proizvodnja endivije koja se vadi u jesen, čuva na temperaturi ispod nule i kasnije se presađuju u posude u prostor s kontrolisanom temperaturom za proizvodnju tokom cijele godine. Skupi inputi su naveli proizvođače da se pitaju hoće li uopće nastaviti sa proizvodnjom.
Evropski proizvođači upozoravaju na pad proizvodnje i skok cijena. To bi moglo značiti i da će se supermarketi početi snabdijevati iz zemalja na sjeveru Afrike - Maroka, Turske, Tunisa, Egipta.
Najveći trošak stakleničke proizvodnje su rastuće cijene plina. Dva francuska farmera, koji su obnovili svoje ugovore o električnoj energiji za 2023. godinu, otkrili su da im je ponuđena cijena koja je deset puta viša od one iz 2021.
Pored energenata poskupilo je i đubrivo, ambalaža, transport, što sve dovodi u pitanje proizvodnju.
 
Johannes Gross iz njemačke zadruge Reichenau-Gemüse, čiji se staklenici prostiru na površini od oko 60 hektara, rekao je da se suočavaju s ukupnim povećanjem troškova proizvodnje od oko 30 posto.
Grupacija stakleničke industrije Glastuinbouw u Holandiji je saopštila da je do 40 posto od njenih 3.000 članova u finansijskim poteškoćama.
U problemima su i uzgajivači voća i povrća u južnim zemljama, poput Španije, gdje se bore s povećanjem troškova đubriva od 25 posto.
Tagovi
Staklenička proizvodnja Povrće Cijena gasa Proizvodnja povrća Troškovi proizvodnje Nestašica povrća
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Kada list cvekle "prošara" pjegavost i korijen će biti sitniji: Kako to spriječiti?
                
                
                
                    Kada list cvekle "prošara" pjegavost i korijen će biti sitniji: Kako to spriječiti?
                     Motika: "Imamo krompira da nahranimo cijelu BiH, a opet uvozimo"
                
                
                
                    Motika: "Imamo krompira da nahranimo cijelu BiH, a opet uvozimo"
                     Ostalo vam je gnojiva od koprive? Uz dodatak pepela dobit ćete prihranu za kupusnjače
                
                
                
                    Ostalo vam je gnojiva od koprive? Uz dodatak pepela dobit ćete prihranu za kupusnjače
                     Zimski šampioni: Ove zeleniše možete sijati i brati cijelu zimu
                
                
                
                    Zimski šampioni: Ove zeleniše možete sijati i brati cijelu zimu
                     
