Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Staklenička proizvodnja
  • 14.09.2022. 15:00

Propada holandska staklenička proizvodnja - šta je razlog?

Upravo je proizvodnja u staklenicima omogućila Holandiji da postane drugi najveći svjetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda, i to na osnovu jeftinog gasa

Foto: Depositphotos/hansenn
  • 152
  • 19
  • 0

Nestašica gasa je pogodila holandsku stakleničku proizvodnju. Potrošnja ovog energenta je smanjena za četvrtinu, a 40 posto ovog sektora osjeća posljedice, izvještava Reuters. Najviše su pogođeni uzgajivači cvijeća, ali i vansezonskog voća i povrća. Postoji opravdan strah da će se proizvodnja preseliti u zemlje s toplijom klimom, kao što su: Španija, Maroko i Kenija.

Upravo je proizvodnja u staklenicima omogućila Holandiji da postane drugi najveći svjetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda. Industrija, vrijedna 8 milijardi eura, je postala vodeća na osnovu jeftinog gasa, a sada se suočava s krizom koja će ubrzati prelazak na druge izvore energije i mogla bi dovesti do propasti mnogih proizvođača.

Ugrožena je sva proizvodnja (Foto:  Depositphotos/vallefrias)

U 2021. godini Holanđani su izvezli povrća u vrijednosti 7,2 milijarde eura, a voća 7 milijardi eura. Četvrtina poljoprivredno-prehrambenih proizvoda je plasirana na tržište Njemačke, 26,3 milijarde eura, a za njom slijede Belgija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Prošle godine su od izvoza ove robe ostvareni prihodi u vrijednosti 46,1 milijardu eura.

Poljoprivrednici smanjuju proizvodnju

Evropske cijene gasa su porasle za 20 puta, što je enormno poskupilo proizvodnju. Sukob u Ukrajini, sankcije Rusiji i rusko ograničavanje isporuke energenta su promijenili stanje na tržištu. Primjer kojega navode je poljoprivrednik Pieter Wijnen koji se želio fokusirati na uzgoj povrća, ali se sada njegov život vrtio oko cijena gasa i struje, umjesto crvenih i žutih paprika ili krastavaca. Na površini od 32 ha ove godine je uzgojio 11 miliona kilograma paprika, a najveća količina odlazi u njemačke supermarkete.

Bit će ovo teška godina za povrćare (Foto: M.C.Celić)

"Za staklenike je neophodno grijanje zimi. Zbog rasta cijena moramo promijeniti svoje planove", rekao je Wijnen. Primoran je da smanji površinu koju će grijati, promijeni sortu krastavca, ali i da proda višak električne energije koju proizvodi kako bi smanjio troškove.

Manje voća, cvijeća i povrća

Situacija je više nego alarmantna. Staklenici su trošili oko tri milijarde kubnih metara gasa godišnje, što je oko 8 posto ukupnog nacionalnog iznosa. Količina se smanjivala kako su bili dostupni alternativni izvori energije. Međutim, ove godine je do juna potrošnja pala za nevjerovatnih 23 posto.

Troškovi proizvodnje voća i povrća na rekordnim nivoima, cijene proizvoda ih ne prate

"Veliki broj uzgajivača odlučuje da zatvori svoje poslovanje, jer ne očekuju nikakvu promjenu u kratkom roku“, rekao je Michel van Schie iz Royal HollandFlora, zadruge koja vodi najveću svjetsku aukciju cvijeća u Aalsmeeru.

Holandija je poznata po proizvodnji cvijeća (Foto:  Depositphotos/pxhidalgo)

Smanjene su narudžbe cvijeća iz supermarketa, jer se očekuje da će potrošači manje kupovati zbog viših životnih troškova. Kako su poljoprivrednici u krizi, može doći do manje ponude vansezonskog voća, povrća i cvijeća u evropskim supermarketima, kao i do promjene lokacije proizvodnje u zemlje toplijeg klimata.

Van Rijswick iz Rabobanke rekao je da će trenutna kriza vjerovatno preoblikovati industriju: "Kao da ćemo se ponovo vratiti u istoriju sa Španijom koja proizvodi zimi, a zemlje sjeverne Evrope koje proizvode svoje povrće samo ljeti."


Tagovi

Holandija Staklenička proizvodnja Nestašica gasa Proizvodnja povrća Proizvodnja cvijeća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete