Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti rasada
  • 04.06.2023. 09:00

Šta uzrokuje polijeganje i uvenuće rasada?

Na donjem dijelu stabla u početku se javljaju vodene pjege, a kasnije zaraženo tkivo trune i biljke se u tom dijelu presavijaju, venu i obaraju se.

Foto: Depositphotos/RomeoLu
  • 197
  • 41
  • 0

Svjedoci smo veoma teške i može se reći nikad izazovnije poljoprivredne proizvodnje. Osim znatnog poskupljenja repromaterijala i vremenski uslovi su veoma nepovoljni za obavljanje bilo kakvih radnji u polju, a samim tim nepovoljni su i uslovi za rast i razvoj biljaka.

Kišne padavine koje nas prate već dugi period doprinijele su obilju vlage koja pogoduje razvoju i širenju patogena koji izazivaju gljivična oboljenja na biljkama. Značajan broj poljoprivrednih proizvođača suočio se i s problemima kod proizvodnje rasada. Uslijed prekomjernog zalijevanja korijenov se sistem formira plitko što kasnije izaziva problem sa usvajanjem vode i hranjiva, odnosno teže se usvajaju.  

Polegnute presadnice brzo uginu

Znatno su bili primijećeni simptomi polijeganja rasada koje izaziva fitopatogena gljiva iz roda Pythium spp. Pri proizvodnji rasada potrebno je koristiti zdravo sjeme te birati otpornije sorte i hibride. Vrlo je važno pridržavati se svih fitosanitarnih mjera u i oko plastenika i vrtova. Polijeganje i venuće izazivaju i druge gljive iz rodova: Verticillium spp, Fusaryum spp, Botritis spp i Phytophthora spp, koje se nalaze na površinskom sloju zemljišta i intenzivno se razvijaju u vlažnim uslovima, a svoju vitalnost mogu da zadrže i do osam godina.

Važno je pridržavati se svih fitosanitarnih mjera u i oko plastenika i vrtova (Foto: Senka Milić)

Na donjem dijelu stabla u početku se javljaju vodene pjege, a kasnije zaraženo tkivo trune i biljke se u tom dijelu presavijaju, venu i obaraju se. Polegnute presadnice brzo uginu, a pri višoj temperaturi i izraženoj vlažnosti istrunu pa se često za tu pojavu koristi i naziv toljenje leja. Iz tog razloga treba se pridržavati svih fitosanitarnih mjera.

Potrebno je prije proizvodnje i rasađivanja obaviti dezinfekciju zemljišta i najlona te koristiti nove stiroporne kontejnere za proizvodnju presadnica ili ih adekvatno dezinfikovati.

Najčešće se javlja na paprikama

Prilikom proizvodnje koriste se preparati na bazi aktivne materije propamokarb i fosetilat, propamokarb-hidrohlorid (Previcur Energy, Balb, Proplant) i drugi. Ovi preparati se koriste zalijevajući otopinu poslije pikiranja te nakon presađivanja rasada na stalno mjesto zalijevajući oko stable nakon primitka presadnice.

Šta je verticiliozno uvenuće? Voli oblačno vrijeme koje prekidaju topli dani

Najčešće se javlja na paprikama, paradajzu, lubenici, dinji, krastavcu, kupusnjače, salatu, špinat te ukrasne biljke. Fusariozno uvenuće se javlja u kasnijoj fazu fazi cvjetanja i plodonošenja. Prenosi se zaraženim sjemenom, zemljom, vodom za navodnjavanje i zaraženim biljnim dijelovima.


Fotoprilog


Tagovi

Polijeganje rasada Rasadnik Gljivična oboljenja Pythium spp. Proizvodnja rasada Toljenje leja Fusariozno uvenuće


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.