Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rasada
  • 13.02.2021. 10:10

Sjetva rasada: Dobro sjeme, na vrijeme posijano ključni je faktor

Mnogi od nas se svako proljeće zapitaju šta je to na šta trebamo obratiti pažnju kod proizvodnje rasada, a mi smo odlučili da ukažemo na neke važne smjernice tokom ovog postupka.

Foto: Arhiva Emine Fejzić
  • 1.348
  • 791
  • 0

Nakon što smo krajem prošlog mjeseca pisali o Emini Fejzović, dobili smo poruku i molbu od jednog čitaoca, da zajedno sa Eminom na jednostavan način objasnimo kako uzgojiti kvalitetan rasad. Fejzovići su se već usavršili u proizvodnji presadnica pa će ove godine imati u ponudi neke od ovih vrsta: Pedata (Meksički krastavac), Hokaido tikva, krastavce sorti Chengel Cov (turski), Darina i Longa.

Takođe u ponudi će se naći i paprike sorti Roga Makedonka i Vedrana, Slatki feferon, Čudo Kalifornije, Carliston, Ljuta Monika, Turska duga, Makedonka, Vezenka, Ukrasna saksijska, Paradajz paprika, Soroksari, Amanda, Rotund crveni, roga Kaptur i Šilja Domaća, kao i paradajz sorti Rally, Hektor, Rozi kruškoliki, Zebra, Zebra cherry, Žuti cherry, Indigo Rose, Drvo paradajz, Cherry Belle, Niska datula, Volovo srce, Korean Long, Optima, Paul Robertson, Zlatni jubilej, San Marzano, Tamaris, Amati, Ildi, Grande Cherry, Domaći krupni, Cherry Uno, Viseći balkonski cherry, Egipatski cherry, Amerikanac, Turski jabučar, Big Beef i narandžasti paradajz. Kako kažu, ovo nije konačna lista povrća koje će ove godine uzgajati jer još uvijek obavljaju nabavku sjemena.

Proizvodnja rasada nije nimalo lak zadatak, kako početnicima, tako i onima koji se tim poslom bave dugi niz godina. Kvalitet sjemena, vremenski uslovi, optimalni rokovi, sve su to faktori o kojima trebamo voditi računa prilikom sjetve.

Podstaknite klijavost kamilicom

Pri odabiru sjemena trebalo bi voditi računa da se kupuje samo od certificiranih proizvodača ili ako ostavljate vlastito onda odaberite prve, najbolje plodove, te iz njih vadite sjemenke kada dobro sazriju. Potrebno ih je dobro osušiti i pravilno skladištiti da ne bi došlo do truljenja.

"Ja sam zagovornik organskog uzgoja, tako da ne koristim nikakvu posebnu zaštitu prije sjetve. Ono što radim je da prije svega, sjemenke potopim u čaj od kamilice na nekih par sati", objašnjava nam Emina jer djeluje odlično i potpomaže sami početak klijavosti.

Čajem od kamilice do jače otpornosti i bržeg klijanja sjemena

Nakon sijanja povrća u kontejnere, tokom rasta i razvoja biljaka potrebno je obezbijediti adekvatnu temperaturu kako bi ovi procesi tekli neometano i bez zastoja. Na primjer paprika zahtjeva temperaturu od 28-30 stepeni te ju je najbolje držati u kućnim uslovima ukoliko nemate grijanje u plasteniku.

Uskoro se kreće sa pikiranjem

Nakon nicanja usjeva, trebalo bi smanjiti vrijednosti na 18-20C°, da ne bi došlo do izduživanja. Prije smanjivanja temperature, veoma je važno sačekati da sve sjemenke niknu pa tek je onda snižavati jer ako neko sjeme malo kasni sa razvićem, a temperatura se smanji, doći će do stresa što će dovesti do poremećaja, a to će se na kraju odraziti i na same plodove.

Biljke imaju sve potrebne uslove

"Kada sam sigurna da su sve biljke nikle, iznosim ih u negrijani objekat (od polovine febuara) na kaljenje. U plasteniku imaju sve potrebne uslove: svjetlost, vlagu, toplotu da bi nastavile svoj pravilan rast i razvoj", dodaje naša sagovornica. Napominje da tokom noći koje su još uvijek hladne, pokriva ih dvostrukim ili trostrukim slojem agril folije. U slučaju izrazito hladnih noći, iznad presadnica uključuju sijalicu ili neki drugi vid grijanja.

Kada se razviju prvi pravi listići, odnosno tri do četiri, kreće se sa pikiranjem. Prije neke dvije sedmice, Emina je posadila prve ovogodišnje paprikice i one su već pustile kotiledone, čeka da puste prve prave listiće i izvršit će pikiranje.

Ne zalijevajte prečesto

Supstrat možete sami praviti kombinacijom humusa, šumske zemlje, pilote, đubriva ili pak možete kupiti i gotov. Pikirane biljke svakodnevno treba prozračivati i pratiti njihov razvoj. Visoke sadnice povrća su osjetljivije, lako lomljive i teško se prilagođavaju uslovima, pogotovo prilikom vanjske sadnje. Neophodno je uzgojiti stabilan usjev, sa jakim korijenom i stablom, a to se može postići sa manje zalijevanja jer ako je ono prečesto stvara lijeni korijen dok manje vlage vodi do račvanja korijena.

S obzirom da proizvodi dosta rasada, svaku priliku iskoristi da ga iznosi napolje kako bi se prilagodio vanjskim uslovima.

"Nakon sadnje na trajno mjesto, bilo u plastenik ili vani, biljku dobro zaliti prvi put, zatim je ne treba zalijevati par dana kako bi korijen ojačao i bio sposoban da poslije može hraniti veliki usjev", savjetuje ova iskusna poljoprivrednica.

Trud i rad se na kraju isplate, a onda se cijelo ljeto može uživati u šarenim plodovima vlastitog povrća, poručuje Emina.


Tagovi

Proizvodnja rasada Uzgoj povrća Plastenička proizvodnja Pikiranje biljaka Certificirano sjeme Klijavost Nicanje


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer