Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavca
  • 29.04.2021. 12:10

Prije sadnje krastavca, dezinfikujte sjeme rastvorom bijelog luka

Biljke krastavca iz rasada počinju da plodonose 15 dana ranije. Najčešća oboljenja kod ovog povrća izazvana su gljivicama. U zaštiti usjeva, prednost dati prirodnim pripravcima.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 10.052
  • 1.849
  • 1

Pored paprike i paradajza, najčešće u bašti uzgajamo krastavce. Oni se mogu sijati u dva sjetvena roka. Prvi termin je kraj aprila i početak maja kada se on sije kao glavna kultura. Slijedeći rok, kada ide kao drugi usjev je tokom ljeta.

Uzgojem iz presednica, plodonosi 15 dana ranije

Sjetva krastavaca može da se obavi direktno ili sadnjom rasada. Treba znati da usjevi koje uzgajamo iz presadnica ranije stupaju u plodonošenje. Počinju da plodonose 15 dana prije biljaka iz direktne sjetve koja se obavlja kada se tlo zagrije. Optimalna temperatura zemljišta kreće se između 17 i 18°C. Pri tim vrijednostima, povrće niče za sedam do deset dana.

Prije sadnje dobro je da se sjeme dezinfikuje, a u ovom slučju najbolje bi bilo dezinfekciju izvršiti rastvorom bijelog luka. On se priprema od 30 grama bijelog luka koji se protisne kroz gnječilicu i 100ml vode. U ovoj smjesi držimo sjemenke jedan sat. Kako bi se ubrzalo nicanje, sjemena dezinfikovana na pomenuti način, stave se između navlaženog papira tokom dva dana na toplo mjesto. Direktna sjetva najčešće se obavlja u redove, na dubinu do jednog centimetra.

Preventivom protiv gljivica

Rasad krastavca spreman je za sadnju kada se razviju tri do četiri stalna lista. Ovoj agrotehničkoj operaciji pristupa se kada se zemlja zagrije na temperaturu minimalno 20°C, a prođe opasnost od kasnog mraza. Razmak na koji se obavlja zavisi od toga da li se sadnja vrši u redove ili kućice. Svaka posađena biljka potrebno je da se dobro zalije.

Pripremite čaj od ljuski jaja koji odlično djeluje na biljke

Gljivice najčešće izazivaju bolesti kod navedene povrtarske vrste. U borbi protiv ovih patogena veliku ulogu imaju preventivne mjere. Za sjetvu je poželjno odabrati otporne sorte ili hibride. Biljke ne treba saditi pregusto. Povećana vlažnost pospješuje pojavu oboljenja.

Mlijeko, jod i soda

Rastvor mlijeka i joda može da se napravi kada se u jedan litar mlijeka doda 30 kapi joda i 20 grama usitnjenog sapuna za veš. Tretiranje se izvodi u intervalima od deset dana. Navedeni preparat upotrebljava se za zaštitu biljaka od plamenjače.

Kod zaštite usjeva od pepelnice preporučljivo je da se primjeni smjesa sode bikarbone. Za njenu pripremu neophodno je u jedan litar vode dodati četiri grama sode bikarbone. Dodavanjem malo sapuna smanjiće se površinski napon vode i poboljšati djelovanje rastvora.

Kada se u jedan litar vode potopi 200g povšinskih ljuski bijelog i crvenog luka i ostavi se preko noći, dobićemo odlično sredstvo za zaštitu krastavca.


Tagovi

Uzgoj krastavca Sadnja rasada Dezinfekcija sjemena Preventivne mjere Rastvor mlijeka i joda Soda bikarbona Zaštita krastavca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.