Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rotkvica u plasteniku
  • 30.11.2024. 07:30

Plodovi za mjesec na stolu: Uzgoj rotkvice u plasteniku tokom zime

Zahvalna je za uzgoj u plastenicima zbog kratkog vegetacijskog perioda, niskih zahtjeva i visokog nutritivnog sadržaja. Idealna je kultura i za manje iskusne proizvođače.

Foto: Shutterstock/iapetuhov
  • 221
  • 88
  • 1

Rotkvica, Raphanus sativus, je jedno od povrća koje najbrže dolazi na berbu, od sjetve do ploda potrebno je svega 20 do 30 dana, što je čini idealnom kulturom za zimski uzgoj u plasteniku. Ovo povrće nije zahtjevno i vrlo ga je lako uzgojiti, pa se često koristi kao prva kultura kod proizvodnje u zatvorenom ili kao međuusjev.

Kako posijati i uzgojiti rotkvicu

Rotkvica preferira rahla, plodna i dobro drenirana tla blago kisele ili neutralne reakcije (pH 6-7). Prije sjetve, tlo treba dobro usitniti i obogatiti organskim gnojivom.

Sjemenke se siju direktno u redove, na dubinu od 1 do 1,5 cm, s razmakom od 5 do 7 cm između biljaka i 10 do 15 cm između redova. Moguće je i sijanje u gusto, a kasnije prorjeđivanje.

Održavajte umjerenu vlažnost tla redovnim zalijevanjem, jer rotkvica brzo reagira na nedostatak vode stvaranjem drvenastih i ljutih plodova. Plastenik redovno provjetravajte kako biste spriječili prekomjernu vlagu i razvoj bolesti.

Kada je riječ o optimalnim uvjetima za uzgoj, rotkvica je otporna na hladnoću i klija već na 2 do 3°C, dok je optimalna temperatura za rast i razvoj 12 do 18°C. U plasteniku je važno održavati ove temperature uz minimalne oscilacije. Iako nije zahtjevna u pogledu svjetlosti, preporučuje se da plastenik ima dovoljno dnevnog svjetla kako bi plodovi bili kvalitetni i sočni.

Imajte na umu da je ovo povrće s najkraćim vegetacijskim ciklusom. U zavisnosti od sorte i uvjeta, plodovi su spremni za berbu već za 20 do 30 dana. Redovna berba je važna jer prezrele rotkvice postaju drvenaste i gube kvalitet.

Bolesti i štetočine rotkvice

Rotkvica je relativno otporna kultura, ali može biti podložna određenim bolestima, posebno u uvjetima visoke vlage i slabe ventilacije plastenika. Najčešće bolesti su:

  • Crna noga (Rhizoctonia solani): Uzrokuje truljenje korijena i bazalnog dijela biljke. Pojavljuje se u vlažnom i loše dreniranim tlima.
  • Pepelnica (Erysiphe cruciferarum): Bijele prevlake na listovima koje usporavaju rast biljke.
  • Alternaria (Alternaria brassicae): Pojavljuju se smeđe pjege na listovima, koje se šire i smanjuju fotosintezu.
  • Plamenjača (Peronospora brassicae): Pogađa listove, formira sivkasto-bijele prevlake na njihovoj donjoj strani.

Štetočine su češći problem od bolesti, posebno u proljetnom i ljetnom periodu, ali ih treba pratiti i zimi. Buhači (Phyllotreta spp.) su među najznačajnijima. Radi se o malim crnim insektima koji prave sitne rupice na listovima. Vrlo su agresivni u toplijim uvjetima.

Kupusni moljac (Plutella xylostella) također je čest gost, a njegove gusjenice oštećuju listove. Nematode (Meloidogyne spp.) napadaju korijen, uzrokujući deformacije i smanjenje kvalitete ploda, dok lisne uši (Aphididae) isisavaju sokove iz biljke, što može oslabiti rotkvicu i smanjiti prinos.

Utjecaj velikih minusa 

Iako je kultura koja podnosi niske temperature, one ispod -5°C mogu uzrokovati oštećenja na listovima i plodu, posebno ako nije adekvatno zaštićena u plasteniku. Ako dođe do smrzavanja, plod postaje vodenast, gubi čvrstoću i okus. Pri ekstremnim minusima dolazi do njegovog pucanja i ubrzanog propadanja.

Kako biste zaštitili rotkvicu od hladnoće preporučuje se dodatni sloj folije ili agrila u plasteniku. Također, održavajte minimalne temperature u plasteniku iznad 2°C te izbjegavajte prekomjerno zalijevanje koje može povećati rizik od smrzavanja tla.

Pravilna njega i kontrola uvjeta u plasteniku osigurat će zdravu i kvalitetnu rotkvicu čak i u zimskom periodu!

Nutritivni sastav i zdravstvene koristi

Rotkvica je bogata hranjivim tvarima, ali niskokalorična. Sadrži vitamine C, B6 i folnu kiselinu. Od minerala u njoj su prisutni kalij, kalcij, magnezij, željezo. Vlakna ove kulture potiču probavu i čišćenje organizma, dok antioksidansi djeluju protuupalno i jačaju imunitet.

Zašto uzgajati rotkvice? Top 10 razloga i recept za sirup

Njena redovna konzumacija doprinosi detoksikaciji organizma, snižavanju krvnog pritiska i održavanju zdravlja kože.

Rotkvica je zahvalno povrće za uzgoj u zimskim plastenicima zbog kratkog vegetacijskog perioda, niskih zahtjeva i visokog nutritivnog sadržaja. Njena sjetva i uzgoj idealni su i za manje iskusne proizvođače, dok profesionalnim uzgajivačima pruža odličan prinos uz minimalna ulaganja.


Tagovi

Uzgoj rotkvice Rotkvica u plasteniku Zimska sjetva Bolesti rotkvice Rupice na listovima Štetočine rotkvice


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.