Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna đubriva
  • 04.05.2020. 11:30

Koja prirodna đubriva možete primjeniti na povrću?

Za pripremu treba koristiti kišnicu i nasjeckanu biljnu masu ili osušene biljne ostatke, zatim stavljati u drveno bure (kace) ili plastičnu burad.

Foto: Julijana El Omari
  • 4.265
  • 663
  • 2

Za pravljenje tekućih organskih đubriva može se koristiti više biljaka koje su pristupačne za pripremu, a svoju primjenu imaju posebno u povrtarstvu. Najčešće se koriste kopriva, gavez, hajdučka trava, neven, luk, maslačak, komorač, kupusnjače i drugo.

Prilikom pripreme treba upotrijebiti kišnicu i nasjeckanu lisnu masu pomenutih biljaka ili osušene biljne ostatke, zatim stavljati u drveno bure (kace) ili plastična burad, preporuka je Zorana Milosavljevića, stručnjaka za ratarstvo i povrtarstvo.

Kako napraviti tekuće đubrivo od koprive?

Kopriva je kod nas najrasprostranjenija i može se naći na dobroj humusnoj rastresitoj zemlji. Bogata mineralima, najviše željezom i azotom koji biljke koriste za rast i razviće velike lisne mase. Za pravljenje prije svega treba pripremiti plastično ili drveno bure. Mjesto gdje će stajati bure treba biti udaljeno od kuće zbog neprijatnog mirisa koji se javlja tokom fermentacije. Tekuće hranivo od ove ljekovite vrste pravi se na sljedeći način;

Koprivino đubrivo odlično djeluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

  • Kopriva se pokosi u fazi cvjetanja i stavlja u bure. Na jedan kilogram koristi se 10 litara vode kišnice koja treba prekriti biljnu masu pod pritiskom;
  • Bure držati na suncu i pokriti ga gazom ili sitnom mrežom kako životinje (insekti) ne bi upadali unutra;
  • Na površini poslije par dana pojaviti će se pjena, a po prestanku vrenja osjetiće se jak miris. Ovaj postupak traje 15-20 dana. Prvih nedjelju dana ne treba ništa raditi, a potom svakodnevno drvenim štapom promiješati tekućinu;
  • Kada prestane da se pjeni, đubrivo procjediti. Tekućina je u ovoj fazi tamne boje i neprijatnog mirisa;
  • Procjeđenu smjesu prekriti i držati na hladnom i mračnom mjestu do upotrebe;
  • Prije upotrebe treba razrijediti tekućinu u omjeru 1:10 i biljke zalijevati po oblačnom vremenu ili u večernjim satima;
  • Ostatke koprive treba staviti u kompost.

Od ostalih gore navedenih biljaka za pripremu tekućih organskih đubriva postupak pripreme je sličan kao kod koprive, posebno kod gaveza - vrlo korisne biljke jer sadrži željezo, kalij, kalcij, fosvor i mangan.

Zaštitite povrće preparatima koje možete i sami napraviti

Ranije smo pisali da će se neki insekti, kao na primer mrkvina muha ili lisne vaši, radije hraniti koprivom nego mrkvom i na taj način moguće je zaštititi biljku. Duhan koriste kod suzbijanja štetočina na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi i povrću.


Tagovi

Kopriva Preparat od koprive Tekuća đubriva Prirodna đubriva Organsko đubrivo Zaštita koprivom Preparat Gavez Kako napraviti


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...