Pretraga tekstova
Za pripremu treba koristiti kišnicu i nasjeckanu biljnu masu ili osušene biljne ostatke, zatim stavljati u drveno bure (kace) ili plastičnu burad.
Za pravljenje tekućih organskih đubriva može se koristiti više biljaka koje su pristupačne za pripremu, a svoju primjenu imaju posebno u povrtarstvu. Najčešće se koriste kopriva, gavez, hajdučka trava, neven, luk, maslačak, komorač, kupusnjače i drugo.
Prilikom pripreme treba upotrijebiti kišnicu i nasjeckanu lisnu masu pomenutih biljaka ili osušene biljne ostatke, zatim stavljati u drveno bure (kace) ili plastična burad, preporuka je Zorana Milosavljevića, stručnjaka za ratarstvo i povrtarstvo.
Kopriva je kod nas najrasprostranjenija i može se naći na dobroj humusnoj rastresitoj zemlji. Bogata mineralima, najviše željezom i azotom koji biljke koriste za rast i razviće velike lisne mase. Za pravljenje prije svega treba pripremiti plastično ili drveno bure. Mjesto gdje će stajati bure treba biti udaljeno od kuće zbog neprijatnog mirisa koji se javlja tokom fermentacije. Tekuće hranivo od ove ljekovite vrste pravi se na sljedeći način;
Koprivino đubrivo odlično djeluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid
Od ostalih gore navedenih biljaka za pripremu tekućih organskih đubriva postupak pripreme je sličan kao kod koprive, posebno kod gaveza - vrlo korisne biljke jer sadrži željezo, kalij, kalcij, fosvor i mangan.
Ranije smo pisali da će se neki insekti, kao na primer mrkvina muha ili lisne vaši, radije hraniti koprivom nego mrkvom i na taj način moguće je zaštititi biljku. Duhan koriste kod suzbijanja štetočina na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi i povrću.
Tagovi
Kopriva Preparat od koprive Tekuća đubriva Prirodna đubriva Organsko đubrivo Zaštita koprivom Preparat Gavez Kako napraviti
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)