Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitna mreža
  • 10.07.2024. 07:30

Kako zaštitne mreže pomažu kod visokih temperatura?

One mogu značajno smanjiti temperaturu oko biljaka, za 2°C do 5°C, a u nekim slučajevima čak i do 10°C, ovisno o vrsti mreže i lokalnim uvjetima.

Foto: Shutterstock/RussieseO
  • 122
  • 13
  • 0

Nadprosječno visoke temperature, ponegdje do 38 stepeni, očekuju nas idućih sedam dana. Ovako dug period jakog sunca vrlo će se negativno odraziti na sav biljni svijet. 

Ono što možemo napraviti je redovno zalijevati povrće u svom vrtu, ali voćke te druga, posebno mlada stabla. Također, malčirati oko njih, ali i pokušati im napraviti sjenu pomoću sjenila, odnosno mreža koje se najčešće koriste u voćarstvu kao zaštita od grada. 

One mogu značajno smanjiti temperaturu oko biljaka, za 2°C do 5°C, a u nekim slučajevima čak i do 10°C, ovisno o vrsti mreže i lokalnim uvjetima.

3 vrste zaštite koju pružaju sjenila

1. Smanjenje temperature

Bijela i srerbrna sjenila mogu reflektirati sunčevu svjetlost 70 do 80 posto čime se smanjuje količina topline koja dolazi do biljaka te sprječava pregrijavanje i smanjuje toplotni stres. No, smatra se da tamnije, posebno gušće mreže pružaju bolju zaštitu jer blokiraju veći dio sunčevog zračenja. Sprečavaju ožegotine, pregrijavanje biljaka, ali istovremeno utječu i na protok zraka. Treba imati na umu i to da mogu negativno utjecati na fotosintezu i rast. 

2. Smanjenje isparavanja

Budući da sjenila smanjuju direktno sunčevo zračenje i na samo tlo, manje je i isparavanje vode iz njega čime se održava vlažnost.  

3. UV zračenja i opekotine

Zaštitne mreže mogu blokirati štetne UV zrake koje oštećuju biljke. Budući da su manje izložene direktnom sunčevom svjetlu, manji je i rizik od ožegotina ne samo na plodovima nego i listovima te stabljikama. 

Kako postaviti mrežu?

Prije svega izmjerite površinu koju želite zaštititi te odlučite hoćete li mrežu postaviti i sa strane, odnosno hoće li ona padati bočno, a što je korisno u područjima s intenzivnim jutarnjim ili večernjim sunčevim svjetlom, kod jakih vjetrova i dodatnih problema sa štetočinama. Uvijek je bolje kupiti malo više mreže nego da vam na kraju fali. 

Stubove (drvene, metalne ili PVC) postavite čvrsto, na udaljenosti koja odgovara veličini mreže. Ako je riječ o manjoj gredici, neka bude najmanje četiri, dobro ukopana stupa. Ako su gredice dugačke ili površina veća, postavite ih na više mjesta. Pazite na visinu, važno je da mreža ne bude prenisko kako ne bi došlo do mehaničkog oštećenja biljke i kako bi ispod nje dobro cirkulirao zrak. 

Kako sačuvati proizvodnju u plasteniku tokom velikih vrućina i toplotnih valova?

Preko njih razvucite mrežu, dobro ju zategnite i onda čvrsto vežite za svaki od stubova. Možete koristiti konopac, žicu, eksere, specijalne kukice i sl. Provjerite ima li kakvih opuštenih dijelova te po potrebi zategnite. Ako je moguće, postavite ju pod blagim uglom jer će se svjetlost tada bolje reflektirati. 

Redovno ju provjeravajte, maknite s nje lišće i sl, ako su se stubovi opustili, učvrstite ih. 

Kako vi štitite svoje biljke pri ovako visokim temperaturama? Pišite nam u komentaru ispod teksta. 


Tagovi

Zaštitna mreža Sjenilo za vrt Toplinski stres Zaštita biljaka Postavljanje mreže Snižavanje temperature Smanjenje isparavanja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #proizvodnja Zasadi drvo, zasadi cvijet, uzgoji hranu jer zdrava hrana čovjeku je lijek. Ukoliko činimo dobro, naši potomci će ubrati plodove dobrote, a ukoliko činimo zlo, naši potomci se ne mogu nadati dobrome. Proizvesti organ... Više [+]