Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geografska zaštita
  • 14.11.2023. 12:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Glamoč

Došlo je vrijeme da i glamočki krompir dobije "rodni list"

Proizvedeni krompir morat će se potkrijepiti dokumentacijom! Glamočani planiraju raditi i na stvaranja autohtonog sjemena.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav (ilustracija)
  • 856
  • 691
  • 0

Nadaleko poznati glamočki krompir, konačno bi mogao biti i geografski zaštićen. Inicijativu su pokrenuli njegovi proizvođači kako bi odvojili "zrno od kukolja", jer kako kažu, nije svaki krompir, za koji se tako tvrdi, iz Glamoča.

Zato planiraju raditi i na stvaranja autohtonog sjemena, a uporedo i provoditi aktivnosti na izgledu budućeg loga prepoznatljive oznake.

"Svjedočimo činjenici da se na tržištu pojavljuje mnogo krompira za koji se kaže da je iz Glamoča, a zapravo nije. Došlo je vrijeme kada se sve to mora potkrijepiti određenom dokumentacijom i kvalitetom", pojasnio je Siniša Šolak, jedan od inicijatora zaštite ovog krompira, za agenciju Srna.

Ogroman potencijal

Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) i Agencija za sigurnost hrane BiH još ranije su identificirali ogroman potencijal za zaštitu ovog proizvoda za kojeg Glamočaci imaju desetak i više naziva. Tako ga zovu kumpijer i kupijer, a u zavisnosti od kvaliteta, načina upotrebe i starosti, česti su nazivi crljeni krompir, olandija, arap, starac, batalac, zeleni, vareni...

U kuloarima se često kaže i kako Glamočake jedino krompir nikada nije izdao, koji je primarni poljoprivredni proizvod ovog podneblja. Najraširenija sorta je desire. Oblik krtola je ovalni, kora glatka, crvene boje. Boja mesa svijetlo žuta, a okus slatkast.

Proizvodi se u zapadnom dijelu naše zemlje, na prostoru Glamočkog polja na 900 - 1.000 metara nadmorske visine u uslovima bez navodnjavanja. Sadrži visok postotak suhe materije (skroba), mnogo veći u odnosu na onaj koji se proizvodi u ostatku BiH. Veoma se dobro skladišti i čuva na duži vremenski period, čak do maja naredne godine, bez gubitaka na kvalitetu.

Vijekovna proizvodnja

Proizvodnja se zasniva se na tradicionalnom znanju, ali ista se unapređuje, shodno tehnološkim inovacijama u datoj oblasti. Skladišti se u namjenskim objektima u vrećama, boksovima, džambo vrećama ili rinfuzno, a moguće je i u trapovima ili drugim prostorima koji obezbjeđuju adekvatne uslove.

Nedžad Kovačević: Glamočko sjeme i starinski način uzgoja garantuju dobar urod

U Glamoču je prisutan više vijekova, ali komercijalna proizvodnja je vezana za industrijalizaciju SFR Jugoslavije, odnosno osnivanjem Poljoprivrednog dobra "Nikola Bojinović" početkom 60-ih
godina 20. vijeka, a kasnije i osnivanjem fabrike za preradu krompira "Glama" Glamoč (koja se bavila proizvodnjom krompir salate, pomfrita i kroketa). Dakle, bio je svojevrsni brend već u bivšoj Jugoslaviji. Danas se ovom proizvodnjom bavi oko 400 individualnih proizvođača od kojih neki imaju registrirane obrte, te se sami snalaze za tržište, jer fabrika više ne postoji.


Tagovi

Glamočki krompir Geografska zaštita Proizvodnja krompira Siniša Šolak Poljoprivredni proizvod Tržište krompira


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.