Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 18.03.2022. 18:00

Crna noga: Kako spriječiti propadanje rasada povrća i cvijeća?

Crna noga je oboljenje koje za veoma kratko vrijeme može uništiti sve biljke u rasadniku. Često se javlja na rasadu paprike, paradajza, krastavca, zelene salate, kupusa, patlidžana, kao i raznog cvijeća

Foto: Julijana Kuzmić
  • 425
  • 26
  • 0

Proizvodnja rasada je zahtjevna, jer su biljke izložene pojavi raznih oboljenja koji mogu dovesti do propadanja svih biljaka. Jedno od takvih oboljenja je takozvana crna noga presadnica, a izazivaju ga razne gljivice: Olpidium, Pythium, Rhizoctonia. Za sve njih je zajedničko da žive u površinskom sloju zemljišta i uglavnom se razvijaju na mrtvoj organskoj materiji. Okidač za njihovu pojavu na mladim biljkama je velika vlažnost zemljišta.

Bolest se često javlja na rasadu paprike, paradajza, krastavca, zelene salate, kupusa, patlidžana, kao i raznog cvijeća.

Simptomi oboljenja

Za oboljenje je karakteristično da biljke naglo venu i poliježu. Javlja se od klijanja i dalje u toku razvoja. Tada je tkivo mlade biljke nježno i osjetljivo. Gljivice prekidaju vezu između korijena i nadzemnog dijela. Biljno tkivo postaje tamno, a nekroza prstenasto zahvata biljku od osnove i dalje se širi na stablo i korijen. U osnovi stabla dolazi do suženja.

Zaražene biljke prepoznaju se po smanjenju turgora listova koji postaju opušteni i žuti. Dolazi do polijeganja biljaka i njihovog propadanja. U veoma kratkom periodu možemo ostati bez rasada.

Zaštita od bolesti

Kako bi spriječili pojavu oboljenja potrebno je da znamo u kakvim se uslovima javlja. Pojavi i širenju će pogodovati pregusta sjetva, višak vlage, ako je pretoplo, slabo provjetravanje i ako su mlade biljke izložene naglim promjenama temperature.

Ne sijte sjeme pregusto (Depositphoto/koromelana.yandex.ru)

Kako bi spriječili pojavu crne noge potrebno je veliku pažnju pokloniti preventivnim mjerama. Supstrat za sjetvu treba da je kvalitetan i dezinfikovan. Za sjetvu koristiti samo zdravo, dezifikovano sjeme koje se odlikuje velikom klijavošću. Birajte sorte koje su otpornije. Ne pretjerujte sa zalijevanjem i obezbjedite ventilaciju vazduha. Biljke trebaju imati dovoljno svjetlosti za svoj rast i razvoj. Posude za sjetvu, alat i prostor trebaju biti dezinfikovani.

Sprečavanje pojave oboljenja je ključno. Mogu se koristiti hemijska i prirodna sredstva. Veliki je izbor hemijskih sredstava koji djeluju protiv polijeganja rasada. Obično se radi o sistemičnim fungicidima koji se primjenjuju neposredno poslije sjetve, poslije nicanja i poslije pikiranja ili kada se pojavi prvi pravi list (lubenica). Termin primjene i koncentracija zavise od povrtne vrste koju tretirate.

Oboljenja i štetočine na presadnicama povrća - kako ih izbjeći?

Prirodna sredstva imaju preventivno djelovanje. Ona ne mogu uništiti gljivicu kada jednom prodre u tkivo biljke.

Preventivne mjere

Kao dio preventivnih mjera može se svakih sedam dana obavljati zalijevanje rastvorom sode bikarbone umjesto zalijevanja čistom vodom. Priprema se od 200ml vode i jedne kašičice sode bikarbone. Sve se dobro promiješa.

Ne zalijevajte rasad previše (Foto: Depositphotos/fordvika)

Crvene ljuske luka u količini od 20g preliti sa 1l vode i ostaviti 24h. Ovim rastvorom se mogu tretirati biljke i zalijevati zemlja. Veoma je učinkovito preventivno sredstvo. Umjesto ljuski luka možemo koristiti neven.

Za zalijevanje umjesto vode se može koristiti rastvor bijelog luka koji će osim fungicidnog imati i insekticidno djelovanje.

Kada se bolest pojavi na pojedinačnim biljkama dobro je pomiješati pepeo i ugalj u prahu u omjeru 1:1. Ovom smjesom se pospe površina supstrata. Može se koristiti samo pepeo ili vermikulit. Sloj je tanak, tek 2 do 3 mm, a ima ulogu da usvoji višak vode i spriječi dalje širenje gljivica koje su izazvale bolest.


Tagovi

Crna noga Polijeganje rasada Zaštita rasada Gljivične bolesti Rasad Ljuske luka Soda bikarbona Preventivne mjere Pepeo Ugalj Višak vode


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.