U uslovima povećane vlage i temperature mnoge gljivice i bakterije uništavaju krtole
Uskladišteni krompir je podložan pojavi raznih oboljenja i propadanju. Kako bi krtole što duže očuvali zdravim i pogodnim za upotrebu, potrebno ih je čuvati u odgovarajućim uslovima. U zavisnosti od namjene može se čuvati kraći ili duži vremenski period. Tako se onaj namijenjen potrošnji i za industrijsku preradu čuva i do deset, dok se sjemenski čuva do šest mjeseci.
Neodgovarajući uslovi tokom ovog perioda mogu dovesti do propadanja cijele količine. Najviše se javljaju razne truleži, ali i bolesti koje formiraju kraste, plikove i ulegnuća na površini što umanjuje tržišnu vrijednost.
Četiri su najčešće bolesti koje se javljaju na uskladištenom krompiru.
Zato za skladištenje treba odabrati samo zdrave i neoštećene krtole, jer samo jedan oboljeli komad može izazvati propadanje. One moraju biti suhe i što bolje očišćene od zemlje.
Na jednoj krtoli se mogu naći simptomi infekcije više prouzrokovača. Visoka vlažnost i temperatura pogoduju razvoju oboljenja u skladištu. Zbog toga je neophodno da se obezbijedi suho, prohladno mjesto koje se može provjetravati. Prilikom manipulacije ne bacajte krompir, jer to dovodi do nagnječenja tkiva što omogućava razvoj skladišnih oboljenja.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica