Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladišne bolesti
  • 07.01.2023. 07:30

Četiri najčešće bolesti koje se javljaju na uskladištenom krompiru

U uslovima povećane vlage i temperature mnoge gljivice i bakterije uništavaju krtole

Foto: Depositphotos/celiafoto
  • 143
  • 9
  • 0

Uskladišteni krompir je podložan pojavi raznih oboljenja i propadanju. Kako bi krtole što duže očuvali zdravim i pogodnim za upotrebu, potrebno ih je čuvati u odgovarajućim uslovima. U zavisnosti od namjene može se čuvati kraći ili duži vremenski period. Tako se onaj namijenjen potrošnji i za industrijsku preradu čuva i do deset, dok se sjemenski čuva do šest mjeseci.

Neodgovarajući uslovi tokom ovog perioda mogu dovesti do propadanja cijele količine. Najviše se javljaju razne truleži, ali i bolesti koje formiraju kraste, plikove i ulegnuća na površini što umanjuje tržišnu vrijednost.

Vlaga i toplota pogoduju razvoju bolesti

Četiri su najčešće bolesti koje se javljaju na uskladištenom krompiru. 

  1. Vlažnu trulež izazivaju bakterije iz nekoliko rodova. Prvi simptomi se javljaju u formi malih ulegnuća koja su ispunjena sluzavom masom. Miris zaraženih krtola je veoma neprijatan.
  2. Plamenjaču krompira izaziva gljivica Phytophthora infestans. Do zaraze dolazi u vegetaciji ili prilikom vađenja, jer spore prodiru u tkivo. Na njima ne moraju biti vidljivi simptomi zaraze, ali se bolest nastavlja razvijati u skladištu i dovodi do propadanja. Dodatno ih napadaju druge truležne gljivice i bakterije.
  3. Fuzariozna trulež se često javlja. Na površini se formiraju tamne mrlje i koncentrični prstenovi. Veoma često se formira navlaka od micelija. Trulež se postepeno razvija i zahvata cijeli krompir. Može da uzrokuje velike gubitke tokom čuvanja, ali i sjetve.
  4. Bolesti pokožice su vidljive kao kraste, plikovi koji pucaju. Nema oštećenja dubljeg tkiva i ne umanjuju kvalitet. Međutim, ovakav proizvod se teže prodaje u trgovinama.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Zato za skladištenje treba odabrati samo zdrave i neoštećene krtole, jer samo jedan oboljeli komad može izazvati propadanje. One moraju biti suhe i što bolje očišćene od zemlje.

Čuvanje krompira i sprečavanje klijanja krtola

Na jednoj krtoli se mogu naći simptomi infekcije više prouzrokovača. Visoka vlažnost i temperatura pogoduju razvoju oboljenja u skladištu. Zbog toga je neophodno da se obezbijedi suho, prohladno mjesto koje se može provjetravati. Prilikom manipulacije ne bacajte krompir, jer to dovodi do nagnječenja tkiva što omogućava razvoj skladišnih oboljenja.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Skladišne bolesti Trulenje krtola Trulež krompira Krasta na krompiru Fleka na krompiru Krompir smrdi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.