Budimka, ćurta ili bundeva porijeklom je iz Amerike, a u našim krajevima se uzgaja tradicionalno već dugi niz godina. Ova biljka, osim što je ukusna i niskokalorična, dobra je i kao lijek, jer pomaže u liječenju holesterola, a utiče i na dobro raspoloženje.
U 100 grama budimke ili ćurte, nalazi se samo 30 kalorija. Možda je to razlog što je ovo jedna od prodavanijih jesenjih namirnica. I ove sezone možete je pronaći na pijaci, mada je ponuda nešto manja u odnosu na prošlu godinu.
Shodno tome, cijena budimke kreće se oko 0,70 do 1 KM po kilogramu jer, kako proizvođači i prodavci navode, razlog za razliku u cijeni ove godine je suša koja je pogodila sve, pa i budimku.
Međutim, zdravlje nema cijenu, a ova namirnica bogata je mineralima i vitaminima, zbog čega ima pozitivne efekte na organizam.
Budimka, ćurta ili bundeva je jednogodišnja zeljasta biljaka. Njene stabljike su bodljikave i puze po zemlji, a mogu dostići i do 10 metara dužine. Budimka cvjeta u julu i avgustu, a zrije u septembru i oktobru.
Kada bundeva sazri, sjemenke se odvajaju od vezivnog tkiva, peru i suše, a u oljuštenom sjemenu nalazi se oko 40% ulja, 30% bjelančevina, i šećera. Sjemenke bundeve su vrlo zdrave i spadaju u grupu omiljenih grickalica. Meso bundeve ili pulpa najčešće se koristi za konzumaciju, a može se jesti pečeno u rerni ili kuhano.
Budimka sadrži beta karoten, ili provitamin A, vitamine C i B grupe, ali i više od 60% nezasićenih masnih kislelina i bogata je biljnim proteinima. Mada su sličnog oblika, prodavači će vas rado informisati o razlici između budimke i muškatne tikve.
Muškantna tikva
Budimku najčešće kupuju pretežno starije osobe, penzioneri i mlade mame. Muškant se najčšće kupuje za sok, za pite, a budimka isključivo za pečenje. Mi konkretno plasiramo suhu budimku, imate i budimke za pite, njezina kora je deblja, a sadržaj mu je malo vodeniji. Suha budimka je slađa.
Manje je poznato da plod budimke sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osjećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, ukoliko ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umjesto tableta pojedete krišku pečene ili kuhane bundeve.
Foto: Mirjana Stepić
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica