Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 16.10.2020. 15:00

Uveli nova ograničenja za herbicide na bazi glifosata - među njima i jedan od najpoznatijih

Francuska ima plan da do 2021. godine prekine većinu upotrebe glifosata, a do 2023. potpuno zabrani njegovo korištenje.

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 93
  • 228
  • 0

Oko glifosata i njegovog uticaja na zdravlje ljudi i okoliš već se godinama lome koplja, a mnoge države razmišljaju trebaju li ga zabraniti. No, to se čini nemoguće dokle god se ne pronađe alternativa za njega.

Francuska ima plan da do 2021. godine prekine većinu upotrebe glifosata, a do 2023. potpuno zabraniti njegovo korištenje. Tako je ministrica ekološke tranzicije, Barbara Pompili prošlog mjeseca najavila djelimičnu zabranu korištenja ove supstance.

Sada je Francuska agencija za hranu, okoliš i zdravlje te sigurnost na radu (ANSES) najavila neka nova ograničenja za ovo hemijsko jedinjenje. Naime, u ovoj zemlji to je najčešće korišten herbicid, a zbog moguće zabrane je još 2018. godine njegova prodaja porasla za čak 10%.

Koja su nova ograničenja?

Najpoznatiji herbicid na bazi glifosata je Monsantov Roundup, a njega proizvođači više neće smjeti koristiti. Takođe, u novoj odluci ANSES-a rečeno je da se on više neće moći primjenjivati za međuredno prskanje između vinove loze i voćaka niti na poljima koja su orana.

Nastavak priče o glifosatu - ipak nije kancerogen?

No, to bi se ipak dopustilo ako bi mehaničko uklanjanje korova bilo nepraktično ili skupo, a isto bi bilo dopušteno i na poljoprivrednim gazdinstvima koja izbjegavaju oranje radi očuvanja plodnosti tla, navodi se u saopštenju spomenute agencije.  

Napominju i da će se maksimalna količina odobrenog glifosata godišnje smanjiti za 60% za tretiranje voćnjaka i usjeva te 80% za vinograde.

Već su povukli sa tržišta neka sredstva

Ova agencija već je povukla desetke sredstava za suzbijanje korova na bazi te aktivne materije, a u toku je postupak pregleda onih koji su još uvijek na tržištu.

"Neki proizvodi više ne zadovoljavaju nova pravila, a njihovo isključenje sa tržišta bi trebalo očekivati u toku iduće godine", rekla je za reuters voditeljica za tržišna odobrenja u ANSES-u, Marie-Christine de Gudenin.

Što se tiče profesionalne upotrebe glifosata na nepoljoprivrednim površinama, poput održavanja željezničkih nasipa, sredstva će i dalje biti dopuštena zbog nedostataka alternativa. Iako takvi slučajevi predstavljaju samo 1,5% primjene ove materije  u Francuskoj.

Dozvolili neonikotinoide kako bi spasili proizvodnju šećerne repe

Podsjećamo, ova država nedavno je dozvolila neonikotinoide za spas proizvodnje šećerne repe. Kako bi izbjegli da se poljoprivrednici, koji su ove godine doživjeli prosječan pad proizvodnje od 15% odluče uzgajati manje ovog usjeva, vlada je predložila da im se do 1. jula 2023. dopušta primjena te supstance za tretiranje sjemena.


Tagovi

Glifosat Francuska Herbicid Monsanto Zabrana Ograničenja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Koliko hrane smo pojeli u 2021. godini?