Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 18.03.2022. 07:30

Urea 1.050 eura po toni: Kupovina đubriva neisplativa za većinu poljoprivrednika?

Sankcije i zabrane izvoza rezultirale su rastom cijena đubriva. Sve će ovo imati ogorman uticaj i na prinose i na kvalitet novog usjeva

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 281
  • 49
  • 0

Astronomske cijene đubriva, koje su porasle za 200 do 300 eura za sedmicu dana, čine ga gotovo neisplativim. Kalcijum amonijum nitrat (KAS), najvažnije azotno đubrivo za njemačke poljoprivrednike, ove sedmice je poskupilo za 210 eura na nevjerovatnih 810 eura po toni, izvještava Agrarheute.

Cijene uree u tamošnjim uvoznim lukama ove sedmice su porasle za skoro 300 eura na 1.050 eura po toni. Francuska je prijavila povećanje s 300 na 925 eura po toni za 27%-tni amonijum nitrat.

Rastu vrijednosti i ostalih, kao što su fosforna i kalijeva. Najvažnije fosforno (DAP) ove sedmice košta 950 eura po toni, oko 150 eura više nego prije sedam dana. One za kalijeva đubriva su ponovo porasle za 30 eura na 445 eura po toni.

Poljoprivredni proizvođači su suočeni s eksplozijom troškova što će imati ogroman uticaj i na prinose i na kvalitet novog usjeva. U narednom periodu očekuje se lančani rast cijena žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda, zbog čega će se globalna prehrambena kriza sve više pogoršavati.

Razlog nestašica?

Uzrok dramatičnog povećanja cijena u Evropi je sukob u Ukrajini i izostanak ruskog izvoza amonijum nitrata te drugih važnih azotnih đubriva na svjetsko tržište. Ekonomske sankcije koje su nametnute Rusiji i zabrana izvoza od strane ove zemlje izazvale su nestašicu. Pored toga i Ukrajina je uvela zabranu izvoza, posebno uree. Strah od nestašice azotnih i drugih mineralnih đubriva, kao i važnih energenata za njihovu proizvodnju, posebno ruskog gasa, izazvao je ovaj nagli skok kako na evropskom tako i na svjetskom tržištu.

Rusija je zabranila izvoz đubriva (Foto: Depositphotos/bborriss.67)

Istovremeno Yara i Borealis smanjuju proizvodnju. Evropski uvoznici iz Sjeverne Afrike i Egipta su prijavili nagli porast prodajnih cijena s 400 na više od 1.000 USD po toni u samo jednoj sedmici.

Uprkos izuzetno visokim vrijednostima, u SAD se može primijetiti nagli porast nabavke kako bi se osigurale dovoljne zalihe za proljetne radove.

Zavisnost o Rusiji

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) je navela da je u 2021. godini Rusija bila vodeći izvoznik azotnih i drugi najveći dobavljač kalijumovih i fosfornih đubriva. Nedavno je i Svein Tore Holsether, šef norveške Yare izjavio da 40 posto evropske snabdjevenosti gasom dolazi iz Rusije, koja također osigurava 25 posto "zaliha" azota, kalija i fosfata.

Proizvodnja azota: Borealis prekinuo pregovore s ruskim EuroChemom - pale i ostavke

Evropski parlament je u izvještaju naveo da EU koristi više od 11 miliona tona mineralnih azotnih đubriva svake godine i da u velikoj mjeri zavisi o Rusiji.

Kupovina đubriva za poljoprivrednu proizvodnju je postala neisplativa za većinu proizvođača.


Tagovi

Đubrivo Nestašica đubriva Rast cijena Isplativost Cijena đubriva Ukrajina Rusija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.