Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača
  • 18.07.2023. 07:30

Upoznajmo plamenjače - ona na krastavcu neće zaraziti paradajz i krompir

Zbog sličnih simptoma ova oboljenja svrstavamo u jednu grupu, ali su prouzrokovači različiti, kao i zaštita

Foto: Maja Celing Celić
  • 337
  • 84
  • 0

Svi smo se susreli s plamenjačom na krastavacu, krompiru, paradajzu i drugim vrstama, ali ne radi se o jednom već o grupi oboljenja poznatoj pod ovim nazivom. Za sve su zajednički simptomi koji se kreću od žutih mrlja koje prelaze u nekrotične, brzo se šire i u kratkom roku mogu da unište cijeli usjev.

Obično ih izazivaju gljivice koje pripadaju različitim rodovima, čak i porodicama.

Ko je krivac za nastanak?

Najpoznatija iz ove grupe je plamenjača koja se javlja na krompiru, paradajzu, patlidžanu, pomoćnici i drugim srodnicima iz porodice Solanacea. Izaziva je gljivica Phytophthora infestans koja ne napada krastavac ili papriku.

Kako se nositi sa plamenjačom paradajza i krompira?

Na paprici ovu bolest izaziva Phytophthora capsici, a ova gljivica može da izazove infekciju paradajza i drugih pripadnika porodice Solanaceae.

Plamenjaču krastavca izaziva gljivica Pseudoperonospora cubensis, a može se naći na svim pripadnicima porodice tikvenjača Cucurbitacee: tikvice, bundeve, dinje, lubenice no neće zaraziti krompir ili paradajz.

Plamenjača krastavca može uništiti sav rod, spriječite ju prirodnim pripravcima

Na soji se javljaj oboljenje koje izaziva Peronospora manshurica, a na grašku možemo optužiti gljivicu Peronospora viciae.

Plamenjača suncokreta javlja se na pripadnicima porodice glavočika Composite, a izaziva je Plasmopara halstedii.

I na voćnim vrstama

Najopasnije oboljenje vinove loze izaziva gljivica Plasmopara viticola, dok je prouzrokovač plamenjače šljive Polystigma rubrum. Na malini se susrećemo sa plamenjačom korijena koju izaziva Phytophthora fragariae var.rubi. To je veoma destruktivno oboljenje.

Na jabuci, krušci i dunji nalazimo bakteriju koja izaziva plamenjaču. I na jorgovanu je ovo bakterioza, ali je izaziva druga bakterija.

U čemu je razlika?

Skoro za svaku biljnu vrstu postoji prouzrokovač koji se brzo razvija, zahvata cijelu biljku i na kraju dovodi do njenog sušenja. Svi su slični po načinu djelovanja i simptomima koje izazivaju, a ipak tako različiti. Pored paradajza može biti zaražen suncokret, ali ta gljivica parazitira samo suncokret i nikad neće izazvati infekciju paradajza. Pored paprike i krastavca možemo imati potpuno uništene biljke paradajza ili krompira, ali oni neće oboljeti. Razlog je što je prouzrokovač Phytophthora infestans koja napada paradajz i krompir, ali ne papriku ili krastavac. Razlika je i u temperaturi na kojoj se javljaju. Plamenjača krompira preferira nižu temperaturu, do 26ºC, od plamenjače paprike koja se javlja i na 30ºC.

Na ovakve detalje moramo obratiti pažnju i znati da prepoznamo razlike u simptomima i uzrocima nastanka kada želimo da zaštitimo naše usjeve. Birajte sorte i hibride koji posjeduju otpornost, ali znajte da ne postoji 100 postotna. Poštujete plodored. Na parceli gdje je bio krompir zaostaju biljni ostaci i krtole koje mogu biti izvor zaraze za sledeći usjev. Zbog toga na tom mjestu izbjegavajte sadnju krompira, paradajza ili patlidžana.

Jedno od najstarijih zaštitnih sredstava je bakar koji je odličan za zaštitu od plamenjače, međutim nije efikasno za sve prouzrokovače jer će protiv njih imati bolji učinak sredstva koja se koriste protiv pepelnice, poput sumpora. Razlog tome je što gljivice pripadaju različitim rodovima, porodicama.

Neka prirodna sredstva su veoma efikasna u zaštiti protiv svih prouzrokovača, poput pripravka od bijelog luka.


Tagovi

Plamenjača paprike Plamenjača krastavca Plamenjača paradajza Plamenjača soje Plamenjača vinove loze Plamenjača krompira Suzbijanje plamenjače


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

68


Glasova: 31

Da 45,6%

Glasova: 26

Ne 38,2%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,2%

Pregled ankete

Pregled ankete