Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u februaru
  • 05.02.2019. 07:30

Šta se radi, a šta sadi u februaru?

Ako vrijeme dozvoli sada je idealno da počnete sa sjetvom ranog povrća. Plastenici i staklenici, kao što je o tome naš portal već pisao, pokazuju veliku prednost u odnosu na proizvodnju povrća na njivama.

Foto: Flickr/Garden Organic
  • 4.533
  • 117
  • 0

Februar je mjesec, kada se polako, ali sigurno nazire dolazak proljeća, pa samim tim i posla u polju ima više nego što je toga bilo u predhodnim mjesecima. Sada  počinje prihranjivanje pšenice i drugih ozimih usjeva – raži, zobi, uljane repice, ječma. Vi već znate na koji način prihranjujete vaše usjeve, pa vam na ovu temu nećemo davati previše savjeta, osim onog standardnog  koji preporučuju stručnjaci, a to je prihrana N-min metodom.  Naime, ova metoda prihrane će pokazati koliko azota, odnosno azotnih đubriva treba dodavati.

Krajem ovog mjeseca počinje sjetva jarih usjeva kao što su jara pšenica, zob, raž i ječam, naravno ako su povoljne temperaturne prilike i stanje vlage u tlu. Ne zaboravite da ispustite vodu s livada u kanal, jarak ili neki drugi vodotok.

Posebna njega mladih biljaka

Ako vrijeme dozvoli sada je idealno da počnete sa sjetvom ranog povrća. Plastenici i staklenici, kao što je o tome naš portal već pisao, pokazuju veliku prednost u odnosu na proizvodnju povrća na njivama. Ipak, trebali bi biti oprezni, jer februar zna biti hladan i sa mnogo snijega. Ukoliko padne snijeg trebalo bi da obezbjedite posebnu njegu mladih biljaka u plastenicima i staklenicima

Kako pripremiti plastenik za sljedeću sezonu

Rana sjetva je veoma važna za biljke poput boba, graška, špinata, crvenog i bijelog luka, rotkvica, jer one klijaju na temperaturi od tri do pet stepeni. 

Pripremite prostirku od slame u svinjcu za utopljavanje

Kada je riječ o stočarskoj grani, ovo je mjesec kada stiže prinova. Zato se pripremite za prašenje krmača, a s obzirom na to da je u februaru još uvijek hladno trebate pripremiti prostirku od slame u svinjcu za utopljavanje mladih prasića. 

Ukoliko imate veća grla, poput krava, pipremite i za njih idealne uslove za teljenje. U jednom uglu trebate prostrijeti čistu i suvu slamu.  Bilo bi dobro da o ovom događaju obavijestite i veterinara koji će stručno pomoći ako dođe do nekih komplikacija. Kada se krava oteli, pupak bi trebalo dezinfikovati u jodnoj tinkturi, a kravi dati mlak napoj: vodu u kojoj su razmućene pšenične mekinje. Slično je i sa ovcama. 

Ovce u laktaciji traže posebnu ishranu

Kokoške treba držati u toplom i hraniti kvalitetnom hranom. Guske u ovom period počinju da nose jaja i prave gnijezda, zato im obezbedite odgovarajuće mjesto.

Uskoro počinje vegetacija, idealno vrijeme za orezivanje 

Počinje rezidba koštičavog i jabučastog voća. Uskoro će početi vegetacija, pa treba orezivati kruške, jabuke, šljive, dunje, trešnje, višnje i crne ribizle. 

Zimska rezidba krušaka: Manje grana - veća snaga voćke

Kada ste ovo uradili, počnite sa zimskom zaštitom (prskanje) voćaka. Takođe, ako dozvole vremenski uslovi, okopajte voćnjak.  Sada je idealno vrijeme i za orezivanje, radi podmlađivanja voćnjaka. 

Rezidbu u vinogradu treba obavljati u periodu mirovanja loze

U vinogradu počinje priprema za sadnju loze. Po zemljištu se rastura stajnjak i mineralna đubriva. Vinograd se reže na zrelo. Rezidbu u vinogradu treba obavljati u periodu mirovanja loze. U uslovima kontinentalne i umjereno kontinentalne klime, može se orezivati i tokom zime, kao i u rano proljeće.

U ovom period možete da orežete i ukrasno bilje

Pojedine vrste ukrasnog bilja mogu da se orezuju već u februaru. Ovo se odnosi na kamelije, hortenzije, mangolije i božure. Budite obazrivi i odstranite samo osušene, polomljene, oštećene grane.

Za rezidbu hortenzija sačekajte proljeće

U ovom periodu možete da orežete i ukrasno bilje koje djeluje neuredno i zaraslo, ali bi trebalo da pazite na mlade izdanke kako i njih ne biste isjekli.


Tagovi

Radovi u februaru Sjetva povrća Plastenik Prasenje Telenje Orezivanje Vinograd Februar Hortenzija


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.