Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni protesti
  • 26.02.2023. 16:30

Šta poljoprivrednike tjera na ulice?

Protekli period obilježilo je nezadovoljstvo farmera širom kontinenta, a situacija se ni danas nije promijenila. Zašto?

Foto: Đorđe Simović (Ilustracija)
  • 112
  • 32
  • 0

U zakonodavoj vlasti širom Evrope, regiona, pa i kod nas, o sudbini poljoprivredne proizvodnje i zakonima u agraru uopšte, često odlučuju oni koji nisu mnogo upućeni u samu proizvodnju. Klimatske promjene i poskupljenje repromaterijala, iz godine u godinu, utiču na sve težu i nesugurniju poljoprivrednu proizvodnju.

Upravo u raskoraku znanja i neznanja, odnosno slaboj informisanosti, lošoj komunikaciji i saradnji između farmera i vladajućih struktura dolazi do razmimoilaženja u mišljenju, nezadaovoljstva i problema pred samu novu sjetvenu sezonu.

Evropski proizvođači na nogama

Protekli period obilježilo je nezadovoljstvo farmera širom kontinenta, a situacija se ni danas nije promijenila. Zabrana aktivnih materija, a da se prethodno nije našlo neko drugo rješenje dovodi do ozbiljnih posljedica i problema. Tome se trebalo pristupiti ozbiljnije pa tek potom uvesti zabrane. Ishitrene odluke, bez prethodne analize nerjetko dovedu do ponovnog uvođenja istih aktivnih materija uz opravdane zahtjeve proizvođača.

Protesti u Madridu 2022. (Foto: Facebook/UPA)

Upravo iz tog razloga protestuju francuski poljoprivredni proizvođači. Njih oko 900 izlašlo je s traktora na ulice zabrinuti da će proizvodnja "nestati", stavivši akcenat upravo na problem oko zabrane pojedinih pesticida za šećernu repu. Svoje nezadovoljstvo ispoljavaju i grčki proizvođači koji su nezadovoljni nedovoljnom pomoći i malim ulaganjem u infrastrukturu za sprečavanje šteta od oluje. Oni zahtijevaju i veće subvencije za poljoprivrednu proizvodnju.

U proteklom periodu protestvovali su i španski farmeri zbog plana tamošnje vlade koji namjerava uvesti restrikciju vode koja se crpi iz rijeka u svrhu navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta na jugu zemlje. Kako i Španija bilježi prošlu godinu kao najtoliju od kad postoje mjerenja došlo je do pada vode rezevoara na kritične nivoe. Restrikcijom i mjerama biće pogođeni veliki proizvođači hrane koji se nazivaju "Voćnjak Evrope".

Oni navode kako bi "25.000 radnika moglo ostati bez posla ako bi došlo do smanjenja proizvodnje". Uz prestanak ili oskudno navodnjavanje  narušio bi se izvoz voća i povrća za koji su se godinama borili i izborili.

Okupljaju se i domaći 

Početkom februara proizvođači mlijeka iz svih krajeva Srbije protestvovali su prosipajući mlijeko ispred zgrade Ministrastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izrazivši nezadovoljstvo u ovom sektoru. Konkretno nezadovlji su otkupnom cijenom mlijeka te zahtjevaju povećanje premije i subvencija, zatim isplatu ranija dugovanja po toj osnovi te zaštitu domaće proizvodnje.

Protesti u Drakseniću (Foto:  Dragoslav Đenadija)

Naši proizvođači protestvovali su u Kozarskoj Dubici zbog nezadovoljstava o podjeli državnog zemljišta. Mirnim protestima u Dragseniću iskazali su da bi obradive površine trebale da obrađuju poljoprivrednici iz te opštine. Nastavak je zakazan za 27. februar, kada će se, kako su naveli pridružiti mljekarima RS u blokadi puta u Topoli kod Bosanske Gradiške. I poljorivredna udruženja u FBiH spremna su na proteste ukoliko se ne usvoje njihovi zahtjevi za raspodjelu poticajnih sredstava


Tagovi

Poljoprivrednici Protesti Španija Grčka Francuska Mljekari


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.