U pitanju je visokopatogena avijarna influenca kod divljih ptica koja ima zoonotski karakter, odnosno, moguće je da se bolest prenese sa zaraženih životinja i na ljude.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zvanično je objavilo saopštenje o pojavi ptičjeg gripa koji je potvrđen u jednom izolovanom slučaju kod uginulog labuda u gradu Gradiška.
Kako saznajemo iz resornog ministarstva, u pitanju je visokopatogena avijarna influenca kod divljih ptica koja ima zoonotski karakter, odnosno, moguće je da se bolest prenese sa zaraženih životinja i na ljude. Po dobijanju sumnje i prvih rezultata bolesti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je prije par dana, tačnije u četvrtak (04. novembra 2021.), donijelo Rješenje na osnovu kojeg su utvrđene mjere koje se provode u zaraženom i ugroženom području od bolesti avijarna influenca kod divljih ptica u cilju suzbijanja i spriječavanja širenja pomenute zarazne bolesti.
Zaraženim područjem u skladu sa Rješenjem smatra se teritorija od najmanje tri kilometra u poluprečniku dok ugroženo područje obuhvata krug od najmanje deset kilometara u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj je pronađena uginula ptica.
Oprez zbog ptičije gripe potreban i u BiH, šta kažu stručnjaci?
Podsjetimo, kod peradi može imati blaži tok u vidu blagih respiratornih infekcija i pada nosivost jaja ili ipak maligni, manifestovan kroz respiratorne, gastrointestinalne i nervne poremećaje, prestanak nosivosti i nagla uginuća ptica u visokom procentu, objašnjavaju stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.
Preventivno, ali i kod utvrđivanja bolesti, vlasnici peradi treba da sarađuju sa sa veterinarskom službom. Od domaće, najosjetljivije su kokoške i ćurke dok se kod pataka i gusaka pojavljuje u blažoj formi. Divlje ptice koje žive uz vodu, posebno divlje patke, često su otporne na bolest i rijetko pokazuju kliničke znakove bolesti, ali mogu biti rezervoar virusa kojeg izlučuju u spoljnu sredinu i time predstavljaju glavnu opasnost za širenje gripe na domaće ptice.
Kada se pojavi na gazdinstvu, dovodi do velikih ekonomskih gubitaka, ogromnih razmjera, koji se ispoljavaju kao uginuća i obavezna neškodljiva uklanjanja oboljelih jata, kao i kroz zabrane kretanja peradi i zabrane prometa ovih proizvoda.
Poštovanje higijenskih mjera podrazumijeva pranje ruku toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi prije i poslije pripreme hrane, izbjegavanje unakrsne kontaminacije odvajanjem sirovog mesa i proizvoda od ostale hrane, pranje opreme i površina za pripravljanje hrane sa vrućom vodom i deterdžentom, odnosno, upotreba uobičajenih sredstava za higijenu domaćinstva i dezinficijensa. Temperatura termičke obrade peradi pri kuhanju treba biti iznad 75ºC, a pri pečenju minimalno 180ºC.
Tagovi
Autor